Societat

opinió

El dret al lleure

Enguany el tret de sortida a les activitats de lleure educatiu d’estiu ha sigut marcat per la situació de pandèmia. Des de l’inici del confinament, planava una incertesa en la celebració d’aquestes, i fins i tot les hem vist perillar. És per això que des de la direcció general de Joventut vàrem començar a treballar per fer possible les activitats, en un escenari on es podrien organitzar, sempre que la situació epidemiològica acompanyés. Amb l’acompanyament del sector del lleure educatiu i el Departament de Salut, hem fet possible desenvolupar les activitats amb les garanties de seguretat però també de qualitat. Ens semblava important fer aquest esforç de previsió i planificació perquè hem estat convençuts del paper cabdal que jugaria el lleure en el desenvolupament dels infants i joves.

Vam publicar els protocols amb les noves mesures de prevenció i seguretat i hem elaborat diferents recursos de suport per a l’organització de les activitats. Un nou element és la figura de responsable en prevenció i higiene. Hem impartit 21 sessions de formació gratuïtes per la nova figura que han arribat a més de 10.500 monitors i monitores. L’èxit de la formació ens ha fet adaptar-la en una modalitat més oberta i de fàcil accés per a tots els que estiguessin interessats a conèixer les noves mesures. A més a més, hem constituït per primer cop un òrgan transversal que aglutina tots els agents implicats en la cocreació de les activitats, la taula de governança del lleure educatiu, que tindrà una durada indeterminada en el temps perquè pretén ser una eina contínua. I hem reforçat pressupostàriament el suport econòmic. Aquest any el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat que destinarà un total d’11 milions d’euros al sector, el que suposa duplicar la inversió prevista inicialment –abans de la crisi sanitària de la Covid-19 de 5 milions d’euros–. És imprescindible garantir la igualtat d’oportunitats entre els infants per accedir al lleure després d’una sortida del confinament en què encara són presents les desigualtats econòmiques.

El resultat de tot aquest treball col·lectiu que hem fet durant setmanes és el pla de lleure educatiu 2020, que ha donat resposta a les noves necessitats i situacions d’enguany, però també ha situat l’infant i jove en el centre de la nostra intervenció, remarcant la importància de donar la veu i protagonisme als infants i joves, tenint en compte els mesos de confinament i aïllament que han viscut, en què la presa de decisions no s’ha fet comptant amb la seva veu. Entenem el lleure com una eina d’acompanyament als infants i joves, però sent conscients al mateix temps de les complicacions a l’hora de portar-lo a terme aquest estiu. Algunes de les noves mesures d’higiene i prevenció xocaven frontalment amb com entenem el lleure. Veiem impensable poder apel·lar a les emocions procurant evitar el contacte físic o el paper cabdal del grup petit, enguany de deu participants, i al mateix temps el repte que suposa potenciar el sentit de compartir. Però el motor de transformació que esdevé el lleure ens ha empès a fer-ho possible, a través del joc i les dinàmiques hem aconseguit crear espais d’expressió, on els infants puguin abocar les seves experiències durant el confinament i els seus neguits, hem creat espais on aprendre els nous hàbits, on els infants tinguin referents per entendre la situació viscuda, i és que no han comptat amb una etapa d’aprenentatge més enllà de la que han pogut viure a casa.

I ho fem perquè el lleure és un dret. És un tret diferencial de país amb una solidesa, que desenvolupa el sentit crític, esdevé una eina d’empoderament dels infants i joves, i contribueix a la cohesió social i comunitària de la nostra societat. Per això ens comprometem a seguir reivindicant el lleure com una peça clau en l’educació de l’infant i jove, com un actiu social insubstituïble que ens permet construir ciutadania lliure i ens garanteix una societat crítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA