Societat

La Fiscalia investiga Uber per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, segons Taxi Project 2.0

L’associació, liderada per Tito Álvarez, denuncia que l’operadora d’VTC hauria defraudat 5,1 milions d’euros a través d’un entramat societari

L’entitat acusa l'empresa de falsedat documental perquè creu que ofereix “un servei en l’àmbit dels transports” i no “serveis de la societat de la informació”

La Fiscalia de delictes econòmics de Madrid ha obert diligències contra l’operadora VTC Uber per presumptes delictes contra la Hisenda Pública, segons ha afirmat l’associació Taxi Project 2.0, encapçalada pel també portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez. La mateixa agrupació ha denunciat que Uber hauria defraudat 5,1 milions d’euros a l’Estat l’any 2018 gràcies a un entramat societari que desviava part dels seus ingressos a paradisos fiscals.

La denúncia interposada per Taxi Project 2.0 es basa en un informe titulat Estudi sobre els possibles delictes econòmics d’Uber, elaborat per la cooperativa Ekona el maig del 2019. Segons el document, Uber hauria utilitzat un entramat societari que tenia com a objectiu “la defraudació tributària a través de la simulació d’operacions intracomunitàries inexistents”. “Per evadir impostos, Uber separa la seva comissió de la factura total de la carrera pagada per l’usuari”, especifica l’informe. Segons aquest document, “el client creu que està adquirint un servei i es pensa que també paga l’IVA; en realitat, l’entramat dissenyat per Uber ho conceptualitza com dos serveis diferents, i la comissió és la part que no tributa”. “Al client se li està cobrant de forma enganyosa la quantitat íntegra a través del sistema de pagaments d’Uber sense que arribi a saber que, en realitat, està pagant dos serveis per separat”, resa el document.

A través d’aquesta fórmula, Uber estaria canalitzant els seus ingressos (les comissions) cap a l’estat de Delaware (Estats Units) i països com les Bermudes o Singapur a través d’Holanda, territoris considerats paradisos fiscals. Segons l’informe presentat davant la Fiscalia, Uber va declarar uns ingressos de 16,7 milions d’euros a l’Estat el 2018 i un benefici de 979.914 euros, abonant 325.380 euros en concepte d’imposts de societats. Segons l’informe recuperat per Taxi Project 2.0, la facturació real d’Uber a l’Estat l’any 2018 va ser de 51 milions d’euros i, per tant, hauria defraudat 5,1 milions d’euros en concepte d’IVA (l’impost que s’aplica als serveis de transport VTC és del 10%). Des de Taxi Project 2.0 assenyalen que encara faltaria afegir “tot allò que s’ha defraudat en anteriors exercicis fiscals”.

Per altra banda, l’associació denuncia que Uber declarava que la seva activitat consistia en la “prestació de serveis de la societat de la informació” en comptes de la “prestació de serveis en l’àmbit dels transports”. Gràcies a aquesta fórmula, tots els ingressos d’Uber podien “disfressar-se com a compensació pels seus serveis digitals i enviar-los directament a la societat Uber BV d’Holanda”, on tampoc tributaven, assenyala la denúncia.


El taxi promet guerra
Taxi Project 2.0 ha celebrat que la Fiscalia hagi obert finalment una investigació “després de diversos intents”. A través d’un comunicat, però, l’associació ha assegurat que està “a punt de mostrar una altra ofensiva” contra plataformes similars a Uber. “És vergonyós com aquestes empreses actuen amb total impunitat i destrossen el nostre sistema productiu i buides les arques de l’Estat”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona