Societat

Un total de 39.904 estudiants s’examinaran de les PAU a partir de dimarts en la convocatòria més nombrosa de la història

L’obligatorietat de dur mascareta durant la realització de l’examen es decidirà el proper dilluns

Un total de 39.904 estudiants s’examinaran de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) a partir del proper dimarts, en la que serà la convocatòria més nombrosa de la història. En concret són 5.400 estudiants més que l’any passat.

El secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, ha relacionat aquest increment amb l’augment d’un 12,5% dels aprovats de batxillerat i amb la idea errònia que han pogut tenir els alumnes sobre el fet que major flexibilitat en les proves per la covid-19 farà que siguin més fàcils. “El rigor és el mateix”, ha insistit.

De fet, no descarten que es puguin incrementar els suspensos percentualment. Dilluns es decidirà si l’ús de la mascareta serà obligatori mentre es fan els exàmens.

Aquest dijous els estudiants estan rebent una carta on se’ls informa de la seu on hauran d’anar a fer les proves i de les mesures de seguretat que s’hauran de complir.

En total hi haurà 216 tribunals -100 l’any passat- a 63 municipis, quan l’any passat eren una vintena. Dels tribunals, n’hi hauran 138 a universitats, 72 instituts i 18 en centres concertats de secundària.

Aquest augment de les seus permetrà complir les distàncies de seguretat i evitar al màxim desplaçaments i aglomeracions.

També s’ha incrementat el número de correctors, que passaran de 1.414 a 1.600; i de vigilants, que passaran de 1.600 a uns 3.500. En total, unes 5.200 persones mobilitzades, quan l’any passat eren unes 3.200.

Mascareta i quarantena dels exàmens

L’ús de la mascareta serà obligatori en l’accés a totes les seus i al seu interior però resta per decidir si també ho serà durant el moment de realització de la prova.

Aquesta decisió s’ha deixat volgudament per al final i s’acabarà de determinar dilluns en una reunió de la coordinadora de les PAU, tot i que pot ser que no sigui la mateixa per a tots els tribunals. En tot cas, la decisió es prendrà en base a la previsió de temperatures i l’evolució de la pandèmia del covid-19.

Les precaucions per evitar el contagi també faran que els correctors hagin de tenir els exàmens en quarantena sis hores entre els que recullen o reben i els comencen a corregir.

El cap de l’Oficina d’Accés a la Universitat, Jesús Prujà, ha indicat que han pres aquesta decisió en base als estudis disponibles i que es recomana l’ús de mascareta i la neteja constant de mans en cas de corregir els exàmens abans d’haver passat aquest temps.

Possible augment de suspensos

Tradicionalment, més d’un 95% dels alumnes que es presenten a les PAU les aproven. Enguany però l’increment de matriculats pot comportar un augment de suspensos.

Baulenas ha explicat que aquest simple increment de matriculats ja pot afectar en els percentatges totals d’aprovats. Des d’Universitats consideren també que el fet que els alumnes no hagin estat en un entorn d’aula durant uns tres mesos els pot afectar els dies de l’examen.

Qualsevol persona que presenti simptomatologia covid-19 no podrà anar a la seu de l’examen. En cas de tenir febre, l’alumne haurà d’avisar al professor del seu institut i anar al Centre d’Atenció Primària (CAP), on determinaran què li passa. En cas que es consideri que l’alumne no té coronavirus i pot examinar-se de les proves de l’endemà així es farà. Els exàmens pendents anirien al tribunal d’incidències i els podria fer la setmana següent.

En cas però que l’estudiant, ja sigui per covid o qualsevol altra malaltia, no pugui fer les proves cap dels dies previstos, passarà a la convocatòria del setembre però mantindrà les condicions de la del juny.

La Secretaria d’Universitats ha previst un pressupost amb uns 3 milions d’increment respecte a la convocatòria anterior, tot i que fins que no finalitzin els exàmens no se sabrà quina xifra s’acaba executant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona