Societat

Societat

Ni vacances ni pau

El programa Vacances en Pau d’acollida de nens sahrauís dels camps de refugiats ha quedat suspès aquest estiu per primer cop des de la seva creació, l’any 1995, a causa de la pandèmia de Covid-19

Haurien d’estar banyant-se, com la resta de nens, en alguna piscina municipal d’una població gironina o pujant a l’arbre d’algun bosc proper o corrent per una platja de la Costa Brava, però la greu crisi sanitària causada per la Covid-19 no els ha permès fer el viatge fins a terres gironines. Parlem dels infants dels camps de refugiats del Sàhara Occidental que cada estiu passen dos mesos acollits per alguna família gironina en el marc de la campanya Vacances en Pau, que promou l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí. Aquest estiu, i per primer cop des que es va iniciar aquest projecte, el 1995, la pandèmia ha deixat els nens tancats a Farsia, una daira del campament de Smara agermanada amb la ciutat de Girona. “Estan a 50 graus. Durant el dia no es poden bellugar i no poden sortir de les haimes. Només poden fer activitat quan cau el sol”, explica Pilar Bayé, secretària d’Acaps-Girona i coordinadora de Vacances en Pau.

L’estiu passat, aquesta ONG va coordinar l’acollida de 38 nens per part de famílies gironines, 27 dels quals havien de tornar aquest any. “Moltes famílies repetien i ja estàvem en contacte amb dues o tres famílies més que pràcticament ja s’havien decidit. Prevèiem que seria un estiu molt bo, però tot ha quedat estroncat.” Per evitar que no hi entrés el virus, el Front Polisario, moviment d’alliberament nacional del Sàhara Occidental que combat l’ocupació marroquina, va decidir blindar els campaments. “Van fer fora tots els cooperants. Nosaltres hi teníem dues estudiants d’infermeria que feien les pràctiques de la UdG i les vam haver de repatriar. Ja ens vèiem venir que això afectaria la campanya Vacances en Pau. A principi d’abril la delegació sahrauí a Espanya ens va confirmar que aquest any s’hauria de suspendre”, afegeix Pilar Bayé. Una decisió que interromp la bona labor que aquesta ONG fa amb els nens sahrauís: “A part d’anar al casal i fer les revisions mèdiques, durant els mesos d’estiu aquests nens poden tenir una alimentació equilibrada que allà no tenen perquè el que mengen prové de l’ajut humanitari i tot és empaquetat i enllaunat. Alguns nens venen fins a tres estius i poder menjar sa aquests dos mesos en època de creixement els va molt bé.” Les famílies dels nens també es beneficien de la seva estada a Catalunya perquè durant dos mesos tenen una boca menys per alimentar i perquè, quan tornen, els nens “porten una maleta” plena de material de primera necessitat. Més enllà dels aspectes més pràctics, la suspensió de Vacances en Pau és un cop emocional, tant per als nens sahrauís com per a les seves famílies d’acollida: “Vam penjar un vídeo a Instagram en el qual els dèiem que les famílies no els oblidarien i que tenien ganes de veure’ls. Mantenim el contacte per telèfon perquè vegin que ens recordem d’ells i perquè el vincle no es trenqui. Jo cada estiu tinc un nen a casa i un dia que em va trucar em va dir: “Què fa la meva bici? Què fa el meu patinet?” I jo li vaig dir que esperaven que tornés l’any que ve.” Bayé insisteix en els lligams emocionals que es generen amb els nens d’aquí: “Comparteixen habitació amb els fills de les famílies acollidores i, fins i tot, la roba, si tenen la mateixa talla. Els nens d’aquí també els troben a faltar. Abans que arribin ja han fet plans.”

La situació als camps

El tancament dels campaments de refugiats al Sàhara Occidental preocupa els responsables d’Acaps-Girona. La malaltia no hi ha arribat –“seria un drama, perquè no hi ha ni respiradors ni UCI ni res”, diu Bayé– però el seu blindatge ha portat altres conseqüències: “Durant unes setmanes no hi han entrat cooperants ni ajut humanitari. Han hagut de tirar endavant amb el que tenien a dins. Van prioritzar la salut i que no hi entrés el virus, però han passat dos mesos durs.” Per sort, l’entitat compta amb un coordinador sahrauí al camp al qual han enviat diners perquè comprés medicaments.

Projecte alternatiu

Acaps-Girona, juntament amb la resta d’entitats de l’Estat espanyol que treballen en els campaments, ha comptat amb l’ajut de Mitja Lluna Roja per fer unes colònies en els mateixos campaments de refugiats: “És una manera de reconfigurar el projecte. A través del Ministeri de Joventuts d’allà hem buscat monitors i comprat material per fer una mena de casals.” Una manera perquè l’estiu d’aquests nens sigui més suportable en espera que l’any que ve puguin tornar a Girona.”

50 graus
Pilar Bayé, secretària d’Acaps-Girona i coordinadora de Vacances en Pau, explica que els nens no poden sortir de les haimes a causa de les altes temperatures (d’uns 50 graus centígrads) fins que no cau el sol. L’ONG ha muntat un casal al camp i manté el contacte entre els nens i les famílies gironines perquè no es trenquin els vincles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona