Societat

L’estany de Banyoles torna a bategar

A poc a poc, l’entorn del llac està tornant a ser el referent local del lleure i l’esport

No obstant això, s’entreveu que, per bé o per mal, hi ha hàbits i activitats que en el món post-Covid seran diferents

El patró de la barca ‘Tirona’ vol renegociar el que paga de concessió

La represa de l’activitat a l’estany de Banyoles va avançant de mica en mica, tot i que encara falta molt per assolir la normalitat anterior a la pandèmia. Algunes de les conseqüències de la crisi sanitària, però, sembla que seran permanents.

Clients perduts

Les setmanes de confinament total van perjudicar els establiments de la vora de l’estany. Al bar restaurant La Carpa se n’estan refent, ja que des que van reobrir tenen força clientela, però pel camí han perdut els grups de gent gran que regularment es trobaven a La Carpa a fer dinars i festes. “En aquest col·lectiu, hi ha molta por d’organitzar trobades de molta gent, i això costarà molt que torni a la normalitat d’abans”, diu el propietari, Simó Rodríguez, que admet el pes important que tenien els avis en la facturació del negoci. Una altra nova realitat provocada per la Covid-19 –hi afegeix– és el servei d’àpats a domicili, tant pensant en els que són reticents a sortir de casa com en els cada cop més nombrosos teletreballadors.

La ‘Tirona’, amarrada

Possiblement, el negoci més perjudicat és la barca de passeig, que es manté amarrada des del març, així com les barquetes de rems. El patró de la Tirona, Xavi Guillén, calcula que ja han perdut uns 5.000 viatges, bàsicament d’avis de l’Imserso i de grups d’estrangers, amb els quals comptava. Els seus empleats (tres els dies feiners i cinc els caps de setmana) i ell mateix ja han fet el curset de mesures de seguretat que els exigeix l’Ajuntament i s’espera que el popular catamarà salpi de nou ben aviat. Quedarà pendent –assenyala Guillén– la negociació amb el consistori d’una rebaixa en el cost de la concessió, atès que molt probablement el nombre d’usuaris caurà en picat i no podrà treballar tants dies com abans. En la realitat post-Covid, la imatge del catamarà creuant el llac serà menys freqüent.

La Caseta de Fusta

És als tres punts de bany on es percep més vida a l’estany aquests dies. Tant a la Caseta de Fusta com als Banys Vells i al club de natació, hi acudeixen entre setmana a banyar-se els infants dels casals d’estiu i grups d’adolescents, mentre que el cap de setmana aquests espais es nodreixen de grups familiars, sobretot. L’activitat que s’hi pot veure és aparentment normal si no fos per les mascaretes que porten els socorristes i, en el cas dels Banys Vells, el personal del bar restaurant, i també per les ampolles de gel desinfectant que hi ha a disposició dels usuaris. A la Caseta de Fusta, els lavabos estan tancats, i aquest any la biblioteca pública no hi ha muntat la parada de llibres i contes.

El club de natació

A les instal·lacions del Club Natació Banyoles, entre altres mesures higièniques que s’han hagut d’incorporar, n’hi ha algunes que, a parer del president de l’entitat, Albert Comas, tenen moltes possibilitats d’assentar-se: un ús més restringit dels vestidors i les dutxes –que, a més, suposa un estalvi d’aigua– i, en el cas dels clients del gimnàs, l’ús de tovalloles per netejar els aparells abans i després de fer-los servir. El control de la temperatura a l’entrada segurament es mantindrà durant tot l’estiu, hi afegeix.

No presencial

A l’oficina de turisme, situada en una pesquera, han experimentat un increment significatiu del nombre de consultes telefòniques per assabentar-se de les activitats que s’ofereixen a la ciutat i, sobretot –ens explicaven la setmana passada–, de les zones de bany permeses. És un hàbit –consideren a l’oficina– que molt probablement es mantindrà, perquè el fet de sortir de casa ben informat sembla una decisió lògica. També –expliquen des de l’Ajuntament– s’hi han eliminat els fullets i s’han posat codis QR per accedir a la informació. D’altra banda, s’ha implantat el servei de reserva de les activitats a través d’un número de WhatsApp. Tots aquests canvis probablement esdevindran pràctiques habituals a partir d’ara.

Sancions

Durant les setmanes de confinament, la rodalia de l’estany era un dels llocs on els banyolins acudien en horaris permesos, però també en els horaris en què no ho podien fer. En aquest espai, la policia municipal va posar una part significativa de les 390 denúncies cursades a la ciutat per diversos tipus d’infraccions. Des que es va decretar l’estat d’alarma fins al 24 de maig, els agents van identificar un miler de persones.

LA FRASE

Ara s’és conscient que cal netejar els aparells del gimnàs, i això és molt important
Albert Comas
PRESIDENT DEL CN BANYOLES

Novetats que la pandèmia havia deixat en segon pla

R. Estéban

La paralització per la crisi sanitària ha impedit posar en relleu dos canvis notables i recents a la vora de l’estany de Banyoles. D’una banda, ja s’ha completat la restauració de la pesquera Gimferrer. La intervenció, a càrrec de l’Ajuntament, ha consistit a donar-li l’aspecte que hauria tingut si, quan la van reformar el 1948, s’haguessin seguit fidelment els plànols de l’arquitecte que en va fer el projecte, Francesc, Paco, Figueras. El consistori la inaugurarà un cop s’hagi resolt el reglament d’usos de què es vol dotar la pesquera. La idea és que pugui donar cabuda a actes culturals i institucionals, forçosament de petit format, ateses les limitades dimensions de l’edifici.

D’altra banda, amb la reobertura dels parcs infantils, fa pocs dies ha entrat en servei el nou recinte per a nens i nenes –i ara també pensat per a adolescents– del parc de la Draga. L’espai s’ha ampliat i té un nou accés, condicionat amb una rampa. Els nous jocs tenen un disseny modern, amb grans estructures de fusta com a material predominant. Entre les incorporacions, hi destaca una tirolina i també la instal·lació d’una xarxa de corda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona