Societat

crònica

Sardanes amb distàncies

Hi va haver itinerari especial: la Bisbal Jove va anar a la perifèria en el Tren Pinxo i el centre va ser per a La Principal de Porqueres

Els músics de les cobles Bisbal Jove i La Principal de Porqueres es van haver de multiplicar ahir. L’Aplec de la Sardana de Banyoles va arribar ahir a la 68a edició aquest any, però a causa del coronavirus ho va haver de fer amb un format diferent. Els components de les dues orquestres van tocar sardanes en llocs molt diversos i en gairebé tres hores de diferència. Però no ho van fer a peu. A la Bisbal Jove els van conduir en el tren turístic Tren Pinxo i a La Principal de Porqueres, una elegant carrossa estirada per dos cavalls.

Són coses de la realitat post-Covid-19. El Foment de la Sardana de Banyoles no volia quedar-se sense l’aplec i va fer sonar el tible, la tenora i la trompeta, entre altres instruments, perquè la gent tingués l’oportunitat de dansar. “Fa dos mesos això era l’apocalipsi. No vèiem possible fer res del que estem fent aquí [a tocar de l’estany]. Els músics no tocaven enlloc, només deixaven anar a treballar els sectors essencials... Havíem de fer alguna cosa, però no sabíem què”, explicava ahir, en plena actuació de la Bisbal Jove, Xavier Rodoreda, vicepresident del Foment de la Sardana.

I d’aquell apocalipsi no consumat es va arribar ahir a un aplec sui generis. Les dues cobles van fer dues rutes diferents i van tocar una peça a cada lloc. La Bisbal Jove va començar al davant de l’oficina de turisme de l’estany i va anar als barris de Sant Pere i Canaleta, entre d’altres. La Principal de Porqueres va començar a la plaça dels Jurats, coneguda a Banyoles per la “plaça de l’aspirina”. Els amants de les sardanes podien seguir el recorregut pels diferents barris en bicicleta. “Haver pogut fer això és un èxit”, reconeixia Rodoreda.

Els dansaires havien de mantenir les distàncies. De fet, tant a l’estany com a la plaça Xesco Boix la rotllana es formava, però els balladors, tots amb mascareta, no es tocaven i estaven separats per més d’un metre mentre sonava la sardana.

Les dues cobles només van coincidir al final. Abans de començar l’aplec més anormal, el responsable de La Principal de Porqueres, Àngel Pellicer, explicava que els onze components estaven preparats “per a una cosa nova”: “Preferim fer això que se suspengui l’aplec.” A aquests músics del Pla de l’Estany els va tocar quedar-se al centre de la ciutat i interpretar una sardana a les places de les Rodes, dels Turers, dels Estudis, de la Font i del Teatre. Des de la plaça dels Jurats anaven fent com una etapa ciclista, però amb carrossa, fins a acabar a la plaça Major.

Tot i les limitacions, les cobles volen que se’ls cridi i se’ls contracti. Això ho ha fet possible l’Aplec de la Sardana. Ja no era al paratge dels Desmais, a prop de l’estany, sinó amb dues rutes distanciades. Des del març i fins a la diada de Sant Joan, La Principal de Porqueres no podia girar. Ara s’hi han tornat a posar. Avui seran a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).

L’aplec en desconfinament també va incloure un ball de sardanes de les colles de Banyoles al migdia –hi ha una vuitantena de balladors i balladores de totes les edats– amb la col·laboració de l’emissora Ràdio Banyoles. La ballada es va poder seguir a través d’Instagram Live i era la de la sardana Vermut Bell Penedès, del mestre banyolí Josep Saderra.

Les noves circumstàncies condicionaran l’audició, el ball i la interpretació de les sardanes a partir d’ara. Així, cada dilluns, des de demà i fins al 31 d’agost, les Sardanes d’estiu a Santa Coloma de Farners, es faran amb canvis: la cobla La Flama de Farners serà davant de les Mesures i hi haurà separació amb línies blanques pintades entre les zones de ball i de les taules. L’assistència s’haurà de reservar en un dels quatre bars (si es vol seure). Es tancarà el trànsit a la plaça a partir de les vuit del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona