Societat

Un estiu amb prevenció, un estiu amb salut

Cal protegir-se del sol, però també de la COVID-19

És necessari evitar la calor i hidratar-se, així com mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans sovint i fer servir la mascareta

Les mesures d’higiene i seguretat, així com la detecció precoç de les persones amb COVID-19 i la ràpida identificació i l’aïllament dels contactes estrets són fonamentals per tallar la cadena de transmissió i evitar rebrots.

Aquest estiu, els efectes de la COVID-19 condicionen els nostres hàbits de vida. Tot i l’evolució favorable de la pandèmia, la represa de la normalitat implica un augment del contacte social, i per tant, un increment del risc de propagació del virus. En aquest context, les mesures d’higiene i seguretat, així com la detecció precoç dels casos positius, la ràpida identificació i l’aïllament dels contactes estrets són fonamentals per tallar la cadena de transmissió i evitar rebrots.

En paral·lel, les altes temperatures poden tenir efectes perjudicials en la nostra salut. Els infants i la gent gran, amb malalties cròniques o les persones que treballen en ambients calorosos estan especialment exposats. Per evitar cops de calor, cal aplicar mesures de prevenció dins i fora de casa, com hidratar-se freqüentment, refrescar l’ambient i evitar l’exposició directa al sol les hores de més calor.

Evitar els rebrots

Mantenir la distància d’un metre i mig amb les persones amb qui no convivim, encara que siguin familiars o amics, és una de les mesures més efectives per evitar la transmissió de la COVID-19. És important deixar les abraçades i els petons per més endavant i evitar espais concorreguts on sigui difícil mantenir la distància interpersonal i on es puguin produir aglomeracions.

El SARS-CoV-2 és un dels milers de microbis imperceptibles per l’ull humà que es van recollint de l’entorn: a casa, a l’escola, a la feina, al jardí, d’animals, mascotes, aliments... Rentar-se les mans freqüentment contribueix a eliminar-los i evitar que es propaguin. Per això, és important fer-ho diverses vegades al dia, encara que estiguin netes.

La mascareta s’ha convertit en un element imprescindible a l’hora de sortir de casa per tots els majors de 6 anys, sempre i quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat interpersonal recomanada. Perquè sigui efectiva, cal fer-ne un ús correcte i aplicar igualment les mesures de prevenció bàsiques, com el rentat freqüent de mans i la distància entre persones.

També és important no compartir estris, beguda o menjar amb persones amb qui no convivim, encara que siguin familiars o amics. El coronavirus es manté durant un temps a la superfície de determinats objectes, i per tant, els transforma en una font de contagi. Si tenim símptomes, com febre, tos, falta d’aire, malestar general, diarrees i vòmits, hem de contactar amb el nostre CAP i, si estem fora d’horari, amb el 061/Salut Respon.

Per un estiu fresc

La pujada de temperatures pot ser insuportable a l’estiu, però seguir alguns consells ens pot ajudar a fer-hi front. Cal beure molta aigua, encara que no tinguem set, mullar-nos sovint i vestir roba àmplia, còmoda i clara. També és important mantenir la llar fresca i aïllar-la de la calor exterior, amb aparells de refrigeració i abaixant les persianes on toca el sol durant el dia.

El sol és una font de salut i benestar, però la sobreexposició a la seva radiació pot comportar riscos greus. Per això, és important fer servir crema solar amb un filtre adequat al nostre tipus de pell. Altres mesures que ens poden protegir són: començar a prendre’l de forma gradual i evitar l’exposició a les hores de màxima intensitat, és a dir, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda.

És important protegir les persones més vulnerables dels efectes del sol i la calor. No s’ha de deixar els infants, les persones fràgils o les mascotes dins del cotxe amb les finestres tancades. Tampoc s’ha de tapar el cotxet dels infants quan els exposem al sol. Els infants tenen menys capacitat d’expressar set i la gent gran de percebre-la. Per això, cal oferir-los aigua constantment.

És important identificar els símptomes del cop de calor. Si algú té malestar, mal de cap, mareig, la pell calenta i no suada, la respiració i la freqüència cardíaca accelerades i confusió o irritabilitat, cal actuar amb rapidesa. Hem d’allunyar la persona de la font de calor, reduir la temperatura de l’entorn i obrir les finestres o engegar un ventilador. Cal treure-li l’excés de roba, mullar-la i trucar al 112.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona