Societat

Vergés alerta d’un confinament més llarg i dur al Segrià

La consellera no descarta res després del canvi de rumb de dissabte al matí

Detectats 140 contagis més al Segrià, novament més del doble que divendres, però menys que dissabte

Els hospitalitzats ja són 49, 11 més que dissabte

La consellera de Salut, Alba Vergés, no va descartar ahir en dues entrevistes, a RAC1 i Catalunya Ràdio, que la comarca del Segrià s’hagi de confinar de manera més estricta i que aquest reconfinament duri més de quinze dies si la situació epidemiològica no millora. “No podem descartar res”, va sentenciar, i va demanar a la ciutadania que sigui “conscient” que la Covid-19 “no és cap broma”. “Sabem que pot passar, però si la gent interioritza les mesures” de distanciament físic, mascareta i neteja de mans, “no hauria de caldre”, va repetir, amb referència a un confinament més dur i al tancament de l’activitat econòmica. Vergés va insistir que cal “reduir l’activitat social” i fer un “cas estricte” de les mesures, entre les quals, en el cas del Segrià, hi ha sobretot evitar les reunions de més de deu persones.

Les dades d’ahir no van donar cap respir a Salut. Mentre que el balanç de contagis en va sumar 140 de nous, un altre cop més del doble respecte als 60 de divendres però menys que els 155 de dissabte, el d’ingressats es va disparar dels 38 als 49. Es tracta de 33 persones ingressades a l’hospital universitari Arnau de Vilanova, sis de les quals a l’UCI i 16 en centres privats: set persones a l’HLA Perpetuo Socorro i nou al Vithas Salut Lleida. Dissabte, Salut va informar de 27 ingressos a l’Arnau de Vilanova, de manera que el nombre de casos confirmats ingressats en aquest centre de referència a Lleida ha augmentat en sis. També puja el nombre d’ingressats a l’UCI, ja que dissabte n’hi havia quatre.

El govern va constituir un gabinet específic presidit pel delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, amb responsables territorials de Presidència, Economia i Hisenda, Interior, Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per seguir l’evolució de la Covid-19 al Segrià i establir una col·laboració permanent amb els alcaldes afectats.

Pel que fa al canvi de rumb del Departament de Salut, que divendres a la tarda va descartar el confinament que es va aprovar dissabte al matí, Vergés va negar que s’hagi actuat tard i va remarcar que les decisions “s’han d’anunciar quan tot està tancat i no pas abans”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va afirmar, al matí, que n’havia estat informat tot just mitja hora abans de la roda de premsa del president Quim Torra pel vicepresident Pere Aragonès, i va lamentar “no haver tingut més temps” per preparar-se, tot i que, a la tarda, i via Twitter, va agrair la col·laboració a tots els membres del govern. De fet, el mateix Aragonès va assegurar que la decisió de confinar el Segrià havia estat col·legiada, i Torra va explicar que s’havien repartit les trucades per avisar els diversos estaments afectats pel confinament.

Quant a la situació dels temporers sense papers –i, per tant, sense feina– que són a la zona, Vergés va defensar que tant el govern com l’Ajuntament de Lleida havien pres moltes mesures i va acusar l’Estat de “mirar cap a un altre cantó”. Pueyo, per la seva banda, va recordar que ja durant el confinament van arribar a Lleida, provinents d’arreu de l’Estat, treballadors sense papers.

Amb referència a la pressió sobre els treballadors de l’hospital Arnau de Vilanova, Vergés va dir que intentaran “respectar vacances i descansos, perquè en els últims mesos s’han viscut situacions molt dures tant en l’àmbit físic com en l’emocional i el professional, i no se sap què s’haurà d’afrontar en el futur”. Tot i això, va admetre que la situació es complica i que faran una crida al personal d’altres zones perquè ajudi el de Lleida, com ja es va fer amb el brot de la conca d’Òdena.

La selectivitat, a Lleida

Els estudiants de Ponent que havien de fer les proves de la selectivitat a Lleida a partir de demà les podran fer igualment en una de les nou seus de la capital tal com estava previst, segons va anunciar ahir a la tarda la secretaria d’Universitats i Recerca. Els estudiants hauran de justificar el motiu del seu desplaçament amb un comprovant que acrediti que s’han matriculat a les proves i en què constin els horaris i la seu assignada, i hauran de portar la declaració d’autoresponsabilitat impresa o al mòbil. Aquesta decisió es va prendre després que els tècnics del Procicat confirmessin que la mobilitat dels estudiants afectats és compatible amb el confinament perimetral establert des de dissabte i que les mesures de prevenció i seguretat previstes per a les proves a Catalunya són suficients.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, d’altra banda, va advertir ahir que sancionaran els ciutadans que no respectin el confinament del Segrià, tal com havia avisat el mateix president Torra dissabte. “Les multes per a la gent que incompleixi el confinament estarien entre els 100 i els 600 euros”, va explicar en declaracions a Catalunya Ràdio. El conseller va detallar que hi ha uns 25 controls de Mossos per a les entrades i sortides del Segrià, un dispositiu força més gran que el que es va muntar a la conca d’Òdena, on n’hi havia vuit. En aquell cas, però, es van confinar 60.000 persones i ara, en canvi, més de 200.000 i una comarca sencera. El conseller també va aclarir que els empadronats a la comarca del Segrià podran tornar a casa en qualsevol moment, ja que hi ha força gent que havia marxat de cap de setmana i no va tornar abans de les quatre de la tarda de dissabte o que aquests dies ja està de vacances d’estiu.

LES FRASES

Cal reduir l’activitat social i fer un cas estricte de les mesures proposades
Alba Vergés
Consellera de Salut
Amb la qüestió dels temporers sense papers, l’Estat ha mirat cap a una altra banda
Alba Vergés
Consellera de salut
El model de gestió de la campanya de la fruita no és prou satisfactori
Miquel Pueyo
Alcalde de Lleida
La decisió de confinar el Segrià es va prendre de manera col·legiada al govern
Pere Aragonès
Vicepresident de la generalitat
Les multes per a qui incompleixi el confinament poden arribar als 600 euros
Miquel Buch
conseller d’interior
El sector ha fet els deures i l’oferta de turisme de natura i no massiu ens ajudarà
Juli Alegre
cap de Màrqueting del Patronat de Turisme de Lleida

El sector turístic confia a resistir

“Ha estat una notícia dura, i el turista és molt sensible als impactes negatius, però el nostre sector ha fet els deures i la nostra oferta, de turisme de natura, no massiu, farà que la situació es reverteixi pròximament.” Aquesta és, almenys, la confiança que expressa Juli Alegre, cap de promoció de màrqueting del Patronat de Turisme de Lleida. En declaracions a aquest diari, Alegre va expressar la sorpresa del sector per la mesura, “i més quan divendres s’havia dit el contrari”. Tot i això, reconeixia: “Érem conscients de la fragilitat de tot plegat, perquè fins que no hi hagi vacuna no podrem parlar de normalitat.”

El responsable turístic va confirmar que durant el cap de setmana hi ha hagut “algunes cancel·lacions, tant a Ponent com als Pirineus”, però va assegurar que la situació és reversible, ja que “en alguns sectors, com ara els bungalous dels càmpings, ja parlàvem d’ocupacions del 100% per a la segona quinzena de juliol i per a l’agost”.

El sector turístic i de l’hostaleria de la Costa Daurada també va mostrar ahir preocupació, ja que una part del seu públic prové del Segrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA