Societat

Joves extutelats són tancats al CIE de Barcelona

Migra Studium alerta que s’hi continua tancant menors

La fiscal hi detecta xarxes per obligar-los a delinquir

Un total de 1.059 persones van ser tancades l’any passat al centre d’internament d’estrangeria (CIE) de Barcelona per no tenir documentació, el 49% no tenien antecedents penals, i el 60% van ser expulsats pel govern espanyol als seus països d’origen, la majoria al Magrib i arribats en pasteres. D’aquest total, hi ha força menors de 25 anys i “entre ells hem trobat joves extutelats a Catalunya i a Andalusia”, va alertar ahir l’advocat de la Fundació Migra Studium, José Javier Ordóñez.

La presència de nois exprotegits sense papers i, un any més, de menors d’edat al CIE de la Zona Franca és una irregularitat que es recull en l’informe de Migra Studium –presentat ahir–, que amb la xarxa d’entitats del Servei Jesuïta a Migrants fa acompanyament i suport a persones privades de llibertat als quatre CIE de l’Estat espanyol, buidats al març amb el tancament de fronteres per la crisi sanitària. Se’n desconeix la data de reobertura i en el cas del CIE Barcelona s’ha anunciat un mòdul per a dones, inexistent fins ara. Els voluntaris de l’entitat van visitar unes 170 persones al CIE l’any passat, de les quals van saber que 38 havíem al·legat ser menors d’edat. La fiscal d’estrangeria de Barcelona, Pilar Izaguerri, va detallar ahir que en total ho van al·legar 66 nois, i en van confirmar i deixar en lliberat 12, cinc menys que l’any 2018, segons informa EFE. La fiscal va sostenir que s’han detectat xarxes que usen menors per delinquir. Va afegir-hi que de les 330 persones que van demanar asil, un 25% van tramitar-lo.

En la presentació de l’informe Deu anys mirant cap a un altre costat, Maria Carmen de la Fuente va denunciar el govern espanyol per no facilitar-los dades sobre les expulsions de migrants, i que “des de la classe política, fiscals i jutges miren cap a un altre costat del que passa en aquests centres indignes”. La voluntària Carmen de la Flor va explicar que els interns se senten “castigats” en ser tancats; que “són tractats en excés amb ansiolítics, ja que en les entrevistes estan adormits”; que no hi ha protocols contra suïcidis, i que són deportats “de matinada i sense poder avisar ningú”. Ordóñez també va denunciar errors greus comesos per advocats del torn d’ofici i de jutges que resolen peticions amb respostes plantilla i sense motivar.

LA XIFRA

12
menors d’edat
es van confirmar dels 66 que ho van al·legar el 2019, segons la fiscalia. La Fundació Migra Studium va conèixer 38 casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES