Societat

La contaminació de l’aire a Barcelona es va reduir a la meitat durant el confinament

Un estudi de la UPC detecta un 50% menys de NO2 al març i l’abril, amb una reducció del trànsit de més del 75%

La contaminació de l’aire a la ciutat de Barcelona es va reduir a la meitat durant el confinament total de març i abril a causa de la covid-19. Així ho ha detectat un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que va comparar els nivells de NO2, bàsicament provocats pel trànsit rodat, amb els habituals.

A Madrid la contaminació va baixar un 62%. El trànsit va baixar entre un 75 i un 80%. Segons el catedràtic de la UPC José María Baldasano, el confinament ha permès fer l’experiment involuntari més gran de la història pel que fa a contaminació urbana.

Aprofitant les condicions extraordinàries imposades per la pandèmia, Baldasano ha analitzat els nivells de contaminació atmosfèrica de Madrid i Barcelona, les dues ciutats més grans i contaminades d’Espanya, i l’impacte que hi ha tingut la disminució dràstica del trànsit rodat.

En concret, l’investigador Baldasano, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), s’ha centrat a estudiar el diòxid de nitrogen (NO2), el principal gas contaminant a les ciutats, provocat majoritàriament pel trànsit rodat i els nivells del qual eren registrats cada hora per una xarxa d’estacions de mesura de la pol·lució a les dues ciutats.

Segons l’expert, les conclusions de l’estudi, publicat a la revista científica de referència Science of the Total Environment, permeten veure els límits que es poden assolir implementant zones de baixes emissions (ZBE), així com la quantitat de contaminació que s’hauria d’eliminar, que en els casos de Madrid i Barcelona representa el 55%.

Aquest valor defineix els nivells de l’esforç i l’abast de les accions a dur a terme per garantir que les dues ciutats assoleixin un ambient net i saludable en termes de NO2.

“El confinament representa en l’àmbit mundial i, particularment europeu, el major experiment involuntari que es fa sobre la qualitat de l’aire a les ciutats.

Aquesta situació ens permet veure quin serà l’esforç real de reducció de les emissions de contaminació a les nostres ciutats, que tenen problemes per complir els valors límit de qualitat de l’aire marcats per la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut”, assenyala Baldasano.

A la capital catalana el 48% de la població està exposada de manera habitual a uns valors de gasos contaminants superiors als recomanats i, segons un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, només el 2018 la contaminació atmosfèrica va provocar 351 morts prematures.

El diòxid de nitrogen (NO2) és el principal gas contaminant, generat sobretot pel trànsit, i pot irritar els pulmons, i disminuir-ne la funció i la resistència a infeccions respiratòries. S’ha vist que les regions amb nivells més elevats de contaminació durant la pandèmia són les que registraven major incidència de mortalitat a causa del coronavirus.

L’estudi dut a terme per Baldasano ha tingut en compte que durant el mes de març es van donar dues situacions úniques que van tenir impacte sobre la contaminació atmosfèrica.

Per una banda, diferents condicions meteorològiques (temps ventós la primera setmana que va afavorir la neteja de l’atmosfera; condicions climàtiques la segona setmana que van propiciar l’acumulació de contaminants; i temps moderat, plujós i inestable durant la segona quinzena de març).

I, per l’altra, la reducció extrema d’emissions causades pel trànsit a causa de les mesures de confinament i, per tant, la neteja de l’atmosfera.

Això, considera l’expert, permet avaluar els esforços actuals de millora dels ajuntament de Barcelona i Madrid, on el trànsit contribueix amb un 55% a la concentració de NO2, i l’esforç real necessari que el confinament per la covid-19 ha posat de manifest.

Segons el científic, els plans de zones de baixes emissions previstos són molt tímids. Per exemple, la implementació del Pla de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic per a la ciutat de Madrid, aprovada el 2017 pel consistori municipal, va implicar el 2019 una reducció de 4 mg/m3 a la mitjana anual de NO2 de tota la ciutat i de 10 mg/m3 per a aquesta àrea específica en comparació amb les mitjanes anuals dels últims 9 anys.

En el cas de Barcelona, es preveu que la implementació de la ZBE redueixi la concentració de NO2 en un 11 %, cosa que implica una reducció dels nivells de NO2 d’entre 3,1 i 7,7 µg/m3 ( micrograms per m3) en funció de l’àrea de la ciutat. “Però necessitem disminuir 24 µg/m3.

Les mesures que s’estan prenent són insuficients si volem tenir aire net”, considera Baldasano, per a qui les dades obtingudes durant el confinament “indiquen clarament que s’han de remodelar les ciutats de cara al futur, sabent compaginar espai públic amb mobilitat i, sobretot, amb la necessitat que la salut sigui un paràmetre clau”.

“Actualment no admetem que l’aigua que bevem estigui contaminada, per què permetem, doncs, que l’aire que respirem no estigui net?”, es pregunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona