Societat

L’Audiencia Nacional veu una “teoria conspirativa” en el cas de l’imam de Ripoll i el CNI

Descarta investigar més com volien algunes víctimes

Ratifica que es jutjarà els tres acusats d’organització terrorista i temptativa d’estralls, i no per assassinats

La sala penal de l’Audiencia Nacional qualifica de “‘teoria conspirativa” i “sense suport fàctic” que quasi tres anys després de les investigacions pels atemptats de Barcelona i Cambrils, el 17 i 18 d’agost del 2017, es demanin ara més proves per aclarir si l’imam de Ripoll Abdelbaky es-Satty, considerat l’ideòleg, realment va morir en l’explosió d’Alcanar (amb Yousef Aalla), la implicació del Centro Nacional de Inteligencia (CNI), així com possibles responsabilitats policials i polítiques. Totes aquestes proves, ara descartades, les demanava l’advocat Jaume Alonso Cuevillas en nom de Javier Martínez i la seva dona, pares de Xavier, el nen de tres anys assassinat per atropellament amb catorze persones més per Jounes Abouyaaquob, amb una furgoneta a la Rambla, i el qual va ser mort dies després pels Mossos.

El tribunal ho expressa en una resolució, comunicada ahir, en la qual acorda l’obertura de judici oral contra Mohamed Houli Chemal (salvat de l’explosió d’Alcanar), Driss Oukabir (va llogar una de les furgonetes criminals) i Said Ben Iazza (va deixar el carnet perquè compressin material per fer explosius). En la resolució, descarta la majoria de peticions de les acusacions, i en alguns casos indica que les plantegin en el judici. Una és si des de l’Institut de Toxicologia es van donar mostres genètiques dels cadàvers d’Alcanar a la Interpol.

En la interlocutòria, la sala penal confirma la finalització del sumari pels delictes que va incloure el jutge instructor en el seu escrit de processament: integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius, i delicte d’estralls en grau de temptativa per a Chemal i Oukabir i col·laboració en organització terrorista per a Iazza. Amb tot, la sala indica que la qualificació jurídica “no vincula les acusacions”, i “en la cerca de la veritat material” poden acusar els tres empresonats dels delictes d’assassinat i temptativa, malgrat que cap d’ells era en l’atropellament de la Rambla ni en l’atac de Cambrils, fet per cinc nois de Ripoll i abatuts per la policia.

En total, el tribunal admet com a parts personades 21 acusacions particulars, entre les quals hi ha víctimes, la Generalitat en nom d’agents de Mossos i dos bombers, i els ajuntaments de Barcelona i Cambrils, a més de les acusacions populars de dues associacions de víctimes de terrorisme: AVT i 11M. La majoria de les acusacions sol·licitaven que els tres processats fossin acusats de quinze o setze assassinats (en incloure o no Pau Pérez, mort per Younes a la zona universitària) i d’entre 140 a 150 temptatives d’assassinat en formar part d’aquesta agrupació criminal, malgrat no ser present en l’acció. La resolució del jutge instructor va fixar: setze víctimes mortals, i de ferits: 29 a Alcanar, 125 a la Rambla, tres agents dels Mossos a Barcelona i dotze a Cambrils.

“Miri’l als ulls i digui-li que no està mort assassinat, senyoria; ensenyi la foto a tots els detinguts i deixi que parlin i diguin el que sàpiguen”, piulava ahir Javier Martínez, el pare de Xavier, mostrant la seva foto.

Recentment, la família Martínez i altres víctimes han engegat la iniciativa 17-A: volem saber la veritat , amb la qual recullen donatius per continuar la investigació i aclarir la relació de l’imam de Ripoll amb el CNI i les actuacions polítiques. En la interlocutòria, l’Audiencia Nacional sosté que “de cap manera en aquesta investigació s’inclou els responsables polítics i policials de la seguretat de l’Estat sobre les mesures adoptades d’alerta terrorista”, i critica que se’ls vulgui incloure ara, després de tancar-se la instrucció. Ara la fiscalia i les acusacions han de presentar els escrits d’acusació, amb les penes que demanen; després, les defenses, i finalment es fixarà una data de judici.

LA XIFRA

16
assassinats i 150
en grau de temptativa volien víctimes, la Generalitat i els ajuntaments que es jutgés els tres acusats.

LA FRASE

La persona petita que és en un cementiri no és una teoria conspirativa. Va ser assassinat
Javier Martínez
Pare del menor assassinat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona