Societat

Estat d’alerta a l’Hospitalet per un rebrot de la Covid-19

La segona ciutat de Catalunya ha passat en una setmana de 30 casos confirmats a superar-ne el centenar

La Torrassa, Collblanc i la Florida, els barris més afectats

Marín demana compromís

L’alarma pels rebrots de la Covid-19 va saltar ahir a l’Hospitalet de Llobregat després que s’hagi sabut que la segona ciutat de Catalunya ha passat en una setmana de tenir 30 casos confirmats de Covid-19 a 107. L’Hospitalet de Llobregat no és només la segona ciutat amb més habitants, sinó una de les més densament poblades, quasi 21.000 habitants per quilòmetre quadrat, molt més que els 16.000 per quilòmetre quadrat de Barcelona, i aquesta circumstància és obvi que facilita el risc de contagi i la propagació del virus. Tot i això, les autoritats van assegurar que tots els casos estan controlats i que de moment s’ha pogut fer la traçabilitat.

La preocupació per l’increment de casos a l’Hospitalet ve per la seva pròpia característica d’alta densitat, però també per la permeabilitat amb la ciutat de Barcelona. La comunicació directa amb xarxes de metro i bus i l’intercanvi laboral i social entre les dues ciutats fan del cas de l’Hospitalet un episodi de risc per la possibilitat que comporti un repunt de casos a la capital del país. En el cas del Segrià, per exemple, primer hi va haver un rebrot a la veïna Osca i d’allà va passar a la plana lleidatana.

Un hipotètic repunt a Barcelona seria una notícia negativa per a les aspiracions de la ciutat de remuntar la temporada turística, ara per ara inexistent. Els casos del Segrià, per exemple, ja han repercutit de manera negativa en anul·lacions de reserva d’hotels al litoral tarragoní per part d’estrangers que s’han espantat.

El repunt de casos de l’Hospitalet es concentra sobretot als barris del nord de la ciutat, la Torrassa, Collblanc i la Florida, tot i que també se n’han detectat a Pubilla Cases. A la Torrassa és on més preocupa la situació, ja que els casos de coronavirus s’han multiplicat per deu respecte a fa una setmana, passant de 4 a 37 casos, amb tres o quatre brots familiars, tres positius nous a la residència de la Torrassa i altres casos aïllats. Fonts de Salut insisteixen que tots els brots estan sota control.

L’alcaldessa, Núria Marín, va alertar d’aquest “rebrot” fent una crida a la població a “extremar les precaucions” i recordant una vegada més la necessitat de respectar les normes bàsiques de seguretat i higiene, la distància entre persones, l’ús de mascareta i el rentat permanent de les mans.

“Una notícia dolenta”

L’alcaldessa va titllar el repunt de casos de notícia “dolenta”, de la qual, segons va dir, en va tenir informació aquest divendres. “És molt important que estiguem mentalitzats que la Covid19 encara forma part de les nostres vides fins que no tinguem les vacunes”, va subratllar Marín en declaracions als mitjans de comunicació. “No estem en la situació del Segrià ni molt menys, però hem de ser proactius perquè no passi”, va insistir l’alcaldessa.

El consistori ha començat a prendre mesures de prevenció, començant per difondre la informació a través d’agents cívics, Protecció Civil, Guàrdia Urbana, voluntaris i altres persones que, segons Marín, puguin “ajudar a traslladar a la ciutadania la importància de respectar aquestes mesures de prevenció sanitària”.

En tenir coneixement de l’increment de casos, l’alcaldessa es va posar en contacte amb el Departament de Salut, al qual va suggerir crear un comitè de crisi o d’emergència per fer un seguiment exhaustiu de la situació. L’alcaldessa va demanar a la conselleria tenir la informació exhaustiva dels brots a la ciutat. Marín vol saber si les persones amb Covid-19 poden seguir el confinament al seu domicili i va assegurar que si és necessari buscaran “fórmules” per garantir aquest aïllament.

El Homrani no descarta tancar els lleidatans a casa

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, no descarta un confinament domiciliari al Segrià amb motiu dels rebrots per Covid-19, si fos necessari. El conseller va ser ahir a Lleida i va remetre la responsabilitat d’aquesta decisió al Procicat, l’òrgan en què els departaments de Salut i Interior treballen de manera conjunta i on s’avaluen aquest tipus de decisions d’acord amb les dades epidemiològiques i l’evolució de la malaltia. Les paraules d’El Homrani es contraposen amb les del delegat del Govern a la demarcació, Ramon Farré, que divendres descartava el confinament domiciliari dels habitants de la comarca. Al Segrià, Salut ha començat un cribratge generalitzat amb testos a les residències i també a les empreses de fruita, per tal d’identificar i aïllar els positius. Entre les mesures que s’han pres hi ha el reforç hospitalari amb un hotel que acollirà pacients i el trasllat de malalts a la Vall d’Hebron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA