Societat

Consens en el ple de Girona per actuar ja en el cas Wellness

Tots els grups de l’oposició reclamen mesures “com més aviat millor” i el govern, subratllant que s’està en espera de sentència, es compromet a complir els mandats de l’interventor i el secretari

Consens en el ple de Girona tant en la preocupació sorgida arran dels informes de l’interventor i el secretari municipals sobre possibles irregularitats en la concessió i gestió del complex esportiu del parc Migdia de Girona, ubicat en terrenys municipals, com en la necessitat de prendre mesures tan aviat com sigui possible en un cas que és a punt de ser sentenciat judicialment i que podria comportar “conseqüències importants” per a la ciutat, segons van destacar diversos portaveus.

Tots els grups de l’oposició van coincidir a reclamar al govern que calen “mesures amb la màxima urgència”, mentre que des de l’executiu de JxCat es va defensar que cal esperar una sentència que és a punt d’arribar, tot i que es va deixar clar que es compliran les peticions d’intervenció i secretaria. Així ho va assegurar el portaveu del govern, Carles Ribas, que, davant les crítiques sobre falta de control des del govern en els últims anys sobre què passava en la concessionària, va voler remarcar que el fet que els informes apuntin a “qüestions puntuals d’aquests anys, analitzant préstecs entre empreses”, són “temes menors” en comparació amb “quelcom més important que plana per sobre de tot: si és lícita o no, si és nul·la o no, la concessió atorgada”, quan governava el PSC. Ribas va recordar que va ser CiU qui va impugnar la primera concessió a finals dels anys noranta i que el TSJC va donar-li la raó. El govern socialista de llavors va fer un nou concurs que va tornar a guanyar la mateixa empresa, Metropolis Sport Club Girona, i CiU “tampoc va considerar-ho adient i va tornar a impugnar-ho”. Això era el 2007, i tretze anys després encara s’està pendent de resolució, tot i que ja fa més d’un any que el cas va quedar vist per a sentència. “Des del 2011, el govern de CiU, i ara de JxCat, hem cregut sempre que s’havia de deixar que la justícia fes la seva feina”, va remarcar Ribas, que es va mostrar “molt preocupat perquè les conseqüències poden ser molt significatives”.

Mesures dels informes

En el que sí que es va comprometre és a complir “el mandat” dels informes de l’interventor i el secretari. En concret, l’interventor reclamava que un professional jurídic extern faci un dictamen del cas fixant-se, entre altres coses, en els hòldings, la possibilitat de fer fallida i la rescissió de la concessió; que es requereixi a Metropolis que amortitzi els préstecs que tingui vigents i cancel·li avals; que es comprovi el compliment estricte del plec de clàusules i de l’estudi de viabilitat econòmica, i que es notifiqui tot al servei de Patrimoni de l’Ajuntament. Per la seva banda, el secretari instava a formalitzar l’inventari dels béns que van integrar la indemnització, donar d’alta aquests béns en l’inventari general de la corporació, elaborar el projecte d’explotació tenint en compte les dades derivades de l’explotació real del servei, i a nomenar un responsable del seguiment del cas, que faci un informe quadrimestral.

Crítiques de l’oposició

Tant des de Guanyem, com des d’ERC i de Cs es va reclamar celeritat a l’hora d’actuar, mentre que, des del PSC, Sílvia Paneque va qüestionar per què no s’havia fet ja, assegurant que hi ha informes en aquest sentit des del 2017. Des de Guanyem, Lluc Salellas també va demanar “explicacions de què han estat fent aquests anys” i es va demanar que es faci un acte públic a la zona per donar explicacions, l’elaboració d’un informe de l’estat de l’equipament, un “control immediat de què està passant” i un cop es tingui tota la informació, “estudiar la reversió de la concessió”. Per la seva banda, el republicà Quim Ayats va insistir a reclamar que els “processos siguin el màxim de transparents i rigorosos” i també que “el govern faciliti les eines necessàries per regularitzar la situació tan ràpid com sigui possible”. Des de Cs, Daniel Pamplona va recalcar també que els informes són “clars i taxatius”, i va animar el govern a “fer un escrutini i una fiscalització molt més propers als adjudicataris”.

Cas Leroy Merlin

Un altre tema dels quals el ple municipal es va donar ahir per assabentat és la sentència del TSJC que declara “nul·la” la llicència comercial atorgada a Leroy Merlin perquè la Generalitat no va fer exposició pública de l’estudi d’avaluació de la mobilitat, donant la raó a Bauhaus, que és qui va fer la denúncia. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Lluís Martí, va deixar clar que es tracta d’una sentència que no és ferma, i que tant la Generalitat com el consistori estan treballant en el recurs. També va subratllar que en cap cas s’està parlant d’indemnitzacions sinó d’un tema de tràmits, que en tot cas caldria repetir.

Aprovats els canvis en la reforma de la incineradora

El ple va aprovar ahir, amb l’oposició de Guanyem i els vots a favor de la resta de grups, la modificació del projecte de reforma de la incineradora de Campdorà. Tant el PSC com ERC van deixar clar que hi votaven a favor “per interès general” però van remarcar l’augment de taxes que es paga durant el retard.

S’insta a municipalitzar pàrquings i congelar el projecte de Casa Pastors

El ple va aprovar ahir les sis mocions a debat. Destaquen la d’ERC per municipalitzar la gestió dels aparcaments subterranis, i la de Guanyem per congelar el projecte de Casa Pastors i dedicar els diners a la formació i creació cultural. El text d’ERC, basat en l’estudi per actuar a mitjà termini, va rebre el suport de tots menys Cs, que es va abstenir. La proposta de Guanyem va tenir el vot contrari d’ERC i del govern, que va avisar que els diners d’inversions finalistes no es poden destinar a altres capítols del pressupost. A més de dues mocions ciutadanes, també es va aprovar el text del PSC per crear un servei municipal de mediació i el de Cs per establir un itinerari pel llibre Gerona de Pérez Galdós.

Les millores en el contracte de la neteja es deixen per al ple que ve

El ple de Girona no va debatre ahir finalment la modificació del contracte de servei de recollida d’escombraries i neteja viària. El govern va anunciar dijous passat una bateria d’accions –adquisició de nova maquinària, ampliació del porta a porta i implantació de nous contenidors intel·ligents– que es debatrien en el ple d’ahir, però finalment van decidir deixar els canvis per al proper ple per acabar de buscar l’entesa amb la resta de grups. També per aquest motiu es va treure de l’ordre del dia l’aprovació d’un conveni marc per a la delegació de competències i la prestació d’assistència tècnica en matèria d’enginyeria i arquitectura entre el Consell Comarcal i el consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries