Societat

Clam municipal perquè s’afini el rastreig de la Covid-19

Diferents alcaldes s’ofereixen per posar recursos i mitjans per millorar el seguiment dels brots

Barcelona descarta un confinament general i pressiona Vergés perquè es millori el rastreig

Els ajuntaments volen participar activament de les mesures que faci falta per mirar de controlar els contagis que s’estan produint sobretot a la regió metropolitana sud i la ciutat de Barcelona. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir es va reunir amb la consellera de Salut, Alba Vergés, va descartar el confinament general de la ciutat davant l’augment de contagis, però va afirmar que s’estudien “mesures de contenció”. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, per la seva banda va dir que les mesures es prendran “amb les dades a la mà”. En aquest sentit, va recordar que la majoria de contactes a la ciutat es fan en el temps d’esbarjo i en l’oci i el lleure de caire familiar i entre amics. L’alcaldessa va plantejar que s’haurà de fer “un petit pas enrere” per aturar l’augment de positius a la ciutat i proposarà avui o demà mesures per disminuir els brots a la capital catalana per no haver d’aplicar restriccions tan severes com les que s’apliquen al Segrià o l’Hospitalet.

L’Ajuntament va informar que actualment a Barcelona hi ha 29 brots “petits” actius a la ciutat, la majoria de 3, 4 o 5 casos de positius, però també de 10 o 13 persones. Segons va dir Colau, en la reunió de dimecres amb Salut no es va tractar cap mesura de contenció en detall, una tasca que es deixa en mans dels equips tècnics, que ho valoraran aquesta mateixa setmana, però, per contra, la reunió de la comissió mixta es va centrar en el sistema de rastreig de contactes de casos positius. L’alcaldessa va remarcar que hi havia “errades importants” en el sistema de coordinació i que el seguiment no s’està fent “com s’havia de fer”. Per això, les dues institucions han acordat crear una oficina tècnica que millori la coordinació entre els diferents agents implicats des que es detecta un positiu fins que s’aïllen els seus contactes i se’n fa un seguiment. D’altra banda, l’Ajuntament ha ofert mig centenar de professionals, entre 40 i 50, per reforçar el sistema de rastreig, ja que considera que les que té la Generalitat treballant, unes 120, són “insuficients”. El departament de Vergés, però, ha declinat de moment l’oferiment. Fonts de Salut asseguren que tenen 120 persones treballant ampliables a 900 i que on es volen posar més esforços ara és en la prèvia al seguiment, és a dir, en la localització dels contactes. A l’Hospitalet de Llobregat, on el jutge permetia les reunions de més de 10 persones que no s’autoritzen en el confinament de Lleida, l’alcaldessa, Núria Marín, insistia en la necessitat de posar mitjans per comprovar que les persones contagiades compleixen les mesures d’aïllament a través de visites domiciliàries. “És urgent poder solucionar aquesta situació”, deia Marín, que va reclamar poder conèixer les dades “de primera mà”. Per Marín, les mesures anunciades conjuntament amb la Generalitat suposen un “toc d’atenció” a la ciutadania, no només de l’Hospitalet sinó d’arreu de Catalunya.

A Cornellà de Llobregat s’ha disparat l’alarma en passar dels 9 als 38 contagis en una setmana. “Volem fer de tallafocs i posar més recursos i personal per fer un bon control del rastreig”, defensa la tinenta d’alcalde, Emilia Briones, pendent de les indicacions de Salut, que alertava que “cada minut que passa és perjudicial”. Per controlar els brots es volen assegurar proves PCR de seguida i s’han reforçat els equips d’agents cívics per informar els veïns. També s’ha incrementat la vigilància policial al carrer per advertir de les distàncies de seguretat i l’ús obligatori de la mascareta. A Sabadell, tot i que fins ara no hi ha cap indici d’un possible rebrot, s’ha posat en marxa un dispositiu amb 38 agents cívics al carrer. “L’amenaça d’un rebrot sempre hi és i posarem els nostres recursos per cobrir allà on no s’arribi”, defensava l’alcaldessa, Marta Farrés, pendent d’una trobada amb els serveis de Salut al territori.

LES FRASES

Farem un petit pas enrere per aturar l’augment de positius i no aplicar mesures més severes
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona
És urgent poder solucionar aquesta situació i ens cal conèixer les dades de primera mà
Núria Marín
alcaldessa de l’hospitalet
Volem reforçar i posar recursos i personal si cal per fer un bon control del rastreig
Emilia Briones
tinenta d’alcalde de cornellà

Lleida: bars de matí oberts, i dislèxia judicial

A les 16.00 h d’ahir i després de tot un matí d’aprofitar a ple rendiment, van tancar les últimes terrasses que quedaven obertes a Lleida, per complir amb la resolució del govern. “Sento tristesa, ràbia i esgotament”, descrivia la propietària de la cafeteria ’offee Time de la plaça Ricard Vinyes de Lleida, Sandra Bañeres. La jutgessa havia acceptat les restriccions de la Generalitat excepte per a Massalcoreig, que en va quedar exclosa. Curiosament, el jutge de l’Hospitalet havia admès l’enduriment de les mesures per a l’Hospitalet, però permetent reunions de més de 10 persones, que ara estan prohibides al Segrià. Tota una contradicció judicial més.

La fira BioCultura de Barcelona s’ajorna fins al 2021

La fira BioCultura 2020 BCN, que s’havia endarrerit i s’havia de fer per les Festes de la Mercè, finalment s’ha cancel·lat i se celebrarà, com cada any al Palau Sant Jordi, la primavera del 2021 .

Catalunya, on es va retallar més en atenció primària

Catalunya és de les comunitats que més van reduir la inversió en sanitat pública entre el 2009 i el 2018 (12,37%) i la que més va disminuir la despesa en atenció primària, diu Amnistia Internacional.

El govern estatal dona a Catalunya 3.000 milions

Catalunya rebrà uns 3.000 milions dels 16.000 en transferències directes del govern espanyol, segons va aprovar ahir el Congrés dels Diputats, per a la recuperació de la Covid-19. Els partits independentistes consideren insuficient la partida per a Catalunya i creuen que amb aquests diners “no arreglaran el problema financer” que té ni cobriran els sobrecostos derivats de la pandèmia.

La Generalitat ha xifrat en 1.742 milions aproximadament el sobrecost que el coronavirus ha representat en despesa directa per al sistema sanitari i els serveis socials. La titular de Salut, Alba Vergés, va afirmar ahir que preveu 361 milions per preparar el sistema sanitari per a una “possible segona onada” de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida