Societat

El TJUE obre la porta a declarar “abusives” les clàusules d’obertura dels contractes hipotecaris

L’alt tribunal contradiu el Suprem

Defensa que els bancs han de tornar els diners de les clàusules abusives però admet excepcions

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha obert la porta aquest dimecres a declarar “abusives” les clàusules d’obertura en els contractes hipotecaris arran de dues preguntes prejudicials d’un jutjat de Palma i un de Ceuta sobre dos casos que afecten Caixabank i el BBVA. Així, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg contradiu el criteri fins ara defensat pel Tribunal Suprem que considerava que aquesta clàusula quedava fora de la protecció que confereix la directiva europea de consumidors. D’altra banda, el TJUE també s’ha pronunciat sobre el retorn dels diners de clàusules abusives als consumidors. Segons Luxemburg, s’han de tornar, amb l’única excepció que la llei prevegui que el client pagui aquells costos.

La clàusula d’obertura en un contracte hipotecari exigeix al client pagar una comissió de l’1% sobre el límit màxim total del préstec. Amb la sentència, el TJUE obre la porta a reclamacions per aquesta clàusula. Segons l’associació ASUFIN, uns 8 milions de clients a tota Espanya podrien reclamar.

Segons la sentència de Luxemburg, el fet que una comissió d’obertura estigui inclòs en el cost total del préstec hipotecari “no implica que sigui una prestació essencial” del mateix i cal que els jutjats “controlin el caràcter clar i comprensible de la clàusula”.

A més, assenyala que imposar al consumidor el pagament de la comissió d’obertura “pot causar en detriment del consumidor, contràriament a les exigències de la bona fe, un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte”.

En aquest sentit, Luxemburg obre la porta a declarar abusiva la clàusula “quan l’entitat financera no demostri que aquesta comissió respon a serveis efectivament prestats i despeses que s’hagin incorregut, extrem que ha de comprovar el jutge nacional”:

La sentència es refereix també particularment a la clàusula de constitució a les hipoteques.

La clàusula de constitució imposava als clients el pagament de totes les despeses de constitució i cancel·lació de la hipoteca. Aquesta ja es considerava abusiva a Espanya, però la sentència del TJUE podria ajudar als consumidors a reclamar l’import pagat.

En aquest cas, el tribunal europeu defensa que els bancs han de tornar tots els diners referents a aquestes clàusules, excepte si la llei estatal contempla que corresponen total o parcialment al client.

D’aquesta manera, contradiu també el criteri del Suprem que demanava repartir la càrrega de les despeses mencionades en la clàusula entre el consumidor i el banc, i obre l’opció de rebre més diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona