Societat

El teletreball i horaris més flexibles per millorar l’ús del temps a la ciutadania

El pla Viure Millor preveu 88 mesures per avançar en els compromisos de la reforma horària

Actes institucionals i reunions, abans de les sis de la tarda

“Viure els propers anys amb uns horaris més racionals i saludables.” Aquest és l’objectiu que es fixa el pla Viure Millor i que va presentar ahir el govern amb l’objectiu de complir amb els compromisos del pacte de la reforma horària. Un document que preveu 88 mesures en tres eixos diferents i 12 objectius per impulsar la primera política pública integral de racionalització del temps al conjunt de l’Estat espanyol. El pla aposta per millorar l’eficiència del temps, i això apostant per la digitalització, la connectivitat i la flexibilitat dels horaris. Entre les mesures es proposa no convocar els actes institucionals més enllà de les sis de la tarda i que les reunions també es facin a primera hora per acabar a aquesta mateixa hora. “Ens volem dotar d’instruments per recuperar temps i qualitat de vida”, indicava el director de l’Oficina per la Reforma Horària, Alexis Serra, que afegeix que el pla “no té marxa enrere” i espera que sigui “l’exemple a seguir” per a altres administracions públiques. “La crisi ens ha fet apostar pel teletreball, un accelerador clar de la reforma horària, i ara tenim la responsabilitat d’educar en el teletreball”, assegurava Serra, que reconeixia que amb la situació actual hi ha alguns sectors que hauran d’esperar a recuperar-se per poder promoure canvis d’horaris.

Pel que fa al teletreball, el pla preveu la creació d’un protocol per a la introducció de sistemes d’e-treball i fomentar-lo a l’administració pública com a sistema d’organització flexible de la jornada laboral entre els perfils professionals adequats.

Altres aspectes que es plantegen es desenvolupar una prova pilot als instituts incloent l’àpat del migdia o la racionalització del temps a les universitats. També es proposa eliminar l’oferta televisiva destinada a infants i adolescents en horari nocturn i promoure l’hora de tancament dels edificis públics no més enllà de les vuit del vespre. El pla, que inclou indicadors de seguiment per avaluar el compliment de les mesures, també té el compromís de fer aquest mateix any una nova enquesta sobre els usos del temps com la que es va fer a Catalunya el 2010 i actualitzar així la radiografia.

LA FRASE

Amb la crisi s’aposta pel teletreball, un clar accelerador de la reforma horària, i ara ens toca educar
Alexis Serra
director de l’oficina de reforma horària

Equiparar-se el 2025 amb Europa

El director de l’Oficina de la Reforma Horària, Alexis Serra, es va refermar en el compromís per assolir l’objectiu que ha de permetre equiparar Catalunya amb una sèrie d’indicadors europeus. Aquest és el propòsit de les institucions i organitzacions promotores del Pacte per la Reforma Horària per “recuperar les dues hores de desfasament horari en relació amb la resta del món”, impulsant una nova cultura del temps a favor de models més eficients i més flexibles. També pretén fer possible la sostenibilitat energètica “per l’estalvi d’energia derivat de la compactació d’horaris i per la reducció dels desplaçaments al lloc de treball.” Per avançar-hi es proposa compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina, horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida, avançar les hores dels àpats i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES