Societat

Lleons post-Covid al zoo

El zoològic de la Ciutadella compensa la marxa definitiva dels dofins amb la posada en funcionament d’una sabana que ofereix una visió excepcional dels animals

El desenvolupament dels plans de futur avança lentament

El quilòmetre zero de les vacances de l’estiu del coronavirus a Barcelona, el zoològic del parc de la Ciutadella, ofereix en aquesta època de desconfinament una novetat excepcional que sens dubte justifica la visita al recinte i el torna a situar a l’avantguarda d’aquest tipus d’instal·lacions a Europa. Després d’anys de projectes i obres, el Zoo de Barcelona ha inaugurat gairebé de manera clandestina la sabana que esdevé el nou hàbitat dels quatre lleons del parc, un mascle i tres femelles. La disposició de la instal·lació, amb un pas elevat i dos vidres de dimensions importants, permet un visionat excepcional dels animals i una interrelació inèdita fins ara dels visitants amb aquests felins, com ja succeeix des de fa anys a la zona dels goril·les.

La sabana es va posar en marxa aquest mes de juny, quan el parc va reobrir les portes amb “la nova normalitat”. Les previsions assenyalaven la primavera, però en aquest cas, com en tants altres, l’emergència sanitària va obligar a endarrerir calendaris. Des del dia 25 de juny, doncs, els felins disposen d’un espai fins a quatre vegades més gran, que va ser estrenat pel cap de la manada, el lleó, amb curses amunt i avall del recinte, com si no donés crèdit al fet de tenir una casa tan gran.

Aquesta novetat al zoo competeix amb una altra de ben diferent: la marxa dels dofins cap a un zoològic de Grècia. Del trasllat dels mamífers marins, el zoològic en va donar informació detallada; el trasllat dels lleons al nou espai, en canvi, encara no s’ha publicitat, tot i el reclam que suposa per captar nous visitants. Per no fer, encara no han fet l’actualització del mapa que apareix en el lloc web i que permet planificar la visita. En aquest dibuix encara se situen els lleons al petit espai que ocupaven fins ara, al costat dels tigres, amb el carrer Wellington a l’esquena.

L’alliberament de l’antic espai dels lleons i del delfinari situa el zoo en la tessitura de continuar evolucionant i adaptant les instal·lacions als nous temps, que venen marcats pel nou model de zoològic aprovat el maig de l’any passat i que ara ha de començar a desenvolupar-se. La remodelació dels espais és, però, una tasca complicada, perquè el zoo continua obert cada dia i els animals hi continuen vivint. Un dels punts que ara estan en obres, per exemple, és la sabana dels elefants, que s’amplia amb uns treballs que conviuen amb els animals.

Pel que fa al futur model de zoològic, el primer pas per materialitzar-lo ha de ser el nomenament d’una comissió ètica, que tindrà caràcter consultiu. Els noms que han d’integrar aquest comitè es troben ara damunt la taula i s’espera que en breu es puguin concretar. Serà a partir d’aquest moment que es veurà cap a on camina el model de zoo aprovat, en què, per un costat, queda clar que l’aposta del recinte animalista ha de ser per les espècies autòctones, però, per l’altre, també s’ha de continuar amb la feina d’acollir espècies en perill d’extinció. El recinte dels lleons estrenat recentment sembla que indica que l’aposta continua sent per un parc convencional a mig camí entre el món de l’oci i la ciència.

Un lloc segur
El coronavirus, com la resta de realitats microscòpiques, no s’exposa al zoo de Barcelona. Ni s’hi exposa ni ho té fàcil per fer-s’hi present, perquè les mesures de seguretat per garantir una visita segura, des del punt de vista sanitari, són ben presents al zoològic des d’abans de comprar l’entrada, quan un pot amb gel hidroalcohòlic dona la benvinguda al visitant. Les indicacions del comportament que s’ha de tenir durant la visita són presents per tot arreu. També estan tancades algunes instal·lacions de restauració en espera de temps més segurs. El zoo va reobrir dissabte després de rebre l’autorització de Protecció Civil i d’estar tancat una setmana. No va tenir la mateixa sort el parc d’atraccions del Tibidabo, gestionat per la mateixa empresa, BSM, ja que es considera que no reuneix totes les garanties, malgrat tenir el segell Safe Tourism Certified de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona