Societat

10 diesper evitar “un altre març”

Torra apel·la a un “nou esforç col·lectiu” per poder frenar l’ascens dels contagis

Alerta que la situació és “crítica” però garanteix que Catalunya és “una destinació turística responsable”

Demana contundència contra el ‘botellón’ dels joves i expedienta l’Arquebisbat

“Catalunya és una destinació turística responsable”

Solidaritat, responsabilitat i “un nou esforç col·lectiu” davant d’una situació que a hores d’ara “ja és massa crítica per no donar-li importància”. Avui el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, presentarà les línies estratègiques del pla de control de la Covid-19 a Catalunya, però ahir el president Quim Torra va comparèixer públicament per fer una crida a la població perquè extremi les mesures de seguretat. “Ens trobem en els deu dies més importants d’aquest estiu... No faria un clam si l’evolució de les dades no fos molt preocupant”, va alertar el president, convençut que aquesta “conscienciació col·lectiva” és absolutament imprescindible “per no haver de retrocedir”. Ara mateix, va insistir Torra, som “a l’avantsala del mes de març” i cal “lluitar plegats” per frenar la línia ascendent de contagis –ahir el departament va reportar 717 positius– i “no haver de tornar als dies foscos”.

“Estem al febrer i jo no em resigno que després del febrer vingui el març”, va afirmar amb contundència el president, que es va voler dirigir intencionadament als més joves per alertar-los que “avui un botellón és un acte d’insolidaritat” i demanar-los “responsabilitat” per protegir els més vulnerables.

Torra va assegurar que no pensa “cedir a pressions de cap lobby” i que tampoc li “tremolarà el pols” a l’hora de prendre decisions. En aquest sentit va informar que el Departament de Salut ha obert un expedient sancionador a l’Arquebisbat de Barcelona per haver celebrat una missa a la Sagrada Família en record de les víctimes de la Covid-19, i va demanar tant al conseller d’Interior, Miquel Buch, com als alcaldes que apliquin ja les sancions pertinents si no es compleixen les directrius del Procicat. “Els botellones no es poden produir. Demano a la guàrdia urbana que actuï a les platges i a les places. Allà on hi ha un grup de gent hi ha un perill.” Ahir Andalusia va prohibir explícitament els botellones per prevenir nous brots de coronavirus.

En l’última setmana el nombre d’ingressos a l’UCI ha passat de 57 a 75, i tot i que ara per ara la pressió és encara en l’atenció primària, on a finals de setmana començaran a treballar 400 gestors Covid per fer seguiment de casos, “el que cal és abaixar el ritme” per frenar aquest augment continuat.“No vull tenir 7.000 morts a sobre de la taula”, va sentenciar Torra.

En paral·lel a aquest clam per a la contenció, i en resposta a la decisió del Regne Unit d’imposar una quarantena de 14 dies als viatges procedents de l’Estat espanyol i al fet que França hagi recomanat no viatjar a Catalunya, el president va voler deixar molt clar que el sector turístic català ha fet els deures i està preparat per complir les mesures de seguretat. “Catalunya és una destinació turística responsable”, va afirmar Torra després de recordar que “la Costa Brava, la Costa Daurada, la Catalunya interior i els Pirineus no estan afectades” pels contagis de transmissió comunitària, i per tant s’hi pot viatjar “de forma segura”. A més, va dir que tenia constància que francesos i anglesos han dit que se senten “més segurs” a Catalunya que als seus països “perquè aquí és obligatori l’ús de la mascareta”.

La presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va criticar que Torra hagués enviat “missatges contradictoris: un per a la gent d’aquí i un altre per a turistes” mentre que el president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, va trobar “poc consistent” que Torra “passi tota la responsabilitat als ciutadans” quan és el govern qui “no ha fet la seva feina” tant en el tema dels rastrejadors com en el control dels temporers a Lleida.

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) es va afegir ahir a les crítiques a la gestió que el govern està fent de la crisi sanitària amb la divulgació d’una enquesta, segons la qual sis de cada deu residències suspenen l’actuació de l’executiu català durant la crisi, el 86,3% consideren “insuficients” els recursos destinats per les administracions públiques i pràcticament totes, el 92,7%, asseguren que han faltat equips de protecció i tests per al personal.

També Fecalon, en representació del sector de l’oci nocturn, va presentar un recurs perquè considera que la prohibició de l’activitat és una vulneració de drets fonamentals. I la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat), que ahir mateix es va reunir amb el president, va alertar també que el sector es troba en “una situació límit” i va demanar una sèrie de mesures per garantir la seva supervivència.

Torra va insistir que les mesures que s’estan prenent a Catalunya “són absolutament necessàries” i que es prenen posant per davant “la salut i la vida de les persones” i va garantir un pla de xoc per rescatar els sectors afectats. Per fer-ho possible és necessari, però, continuar reclamant els 30.000 milions dels fons europeus “perquè els necessitem, hi tenim dret”.

Torra no va descartar noves mesures del govern. “Anirem prenent les decisions qua calgui a cada moment. Estic deslligat de qualsevol altre compromís que el de vetllar per la salut de tots els ciutadans.” Ahir Torra es va reunir amb els directors dels hospitals, on encara no hi ha pressió assistencial. Entre les mesures que es modificaran aviat hi ha les que afecten tant el sector cultural com l’esportiu.

LES FRASES

Estem al mes de febrer i jo no em resigno que després del febrer vingui el març
Faig un clam a la responsabilitat de tots. No vull tenir 7.000 morts a sobre de la taula
Els ‘botellones’ no es poden produir. Demano a la guàrdia urbana que actuï a les platges i a les places
A la Costa Brava, la Costa Daurada, la Catalunya interior i els Pirineus s’hi pot viatjar de forma segura
No vol dir no fer vida social; vol dir fer-ne amb responsabilitat
Quim Torra
president de la generalitat

Alcaldes del Segrià demanen la fi del confinament

Els alcaldes d’Aitona, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre han demanat al Procicat que “es revisi la millora epidemiològica detectada en aquests sis municipis per tal que es posi fi al confinament” i en cap cas es perllongui la mesura adoptada el 15 de juliol, la vigència de la qual acaba aquest dijous. Els alcaldes sol·liciten que en aquestes sis localitats del Baix Segre s’apliquin les mateixes restriccions vigents actualment a la resta de municipis del Segrià i de l’àrea de metropolitana de Barcelona. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va expressar la setmana passada la seva esperança que les dades del Segrià s’estabilitzin i que dijous es puguin relaxar les mesures. Ahir es van reportar 36 nous positius a Lleida i el nombre d’ingressos ja va sumar els 200.

D’altra banda, hostalers del Segrià es van tornar a manifestar ahir per denunciar que les mesures decretades pel govern –confinament perimetral i tancament de bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre– són “il·legals”. Prop de dues-centes persones convocades per la plataforma Nova Unitat Ciutadana (NUC) van reclamar les pèrdues causades tant a bars i restaurants com a comerços i van dir que enviaran les factures al govern. “Obrirem aquest dijous, sí o sí”, va assegurar el portaveu de NUC, Dani Consuegra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt