Societat

El conveni sobre la pobresa energètica queda encallat

Administració i entitats exigeixen a Endesa que es faci càrrec del deute generat per les famílies vulnerables, que puja als 25 milions

La companyia no pagarà si no és a mitges amb el govern

La taula per abordar la pobresa energètica –formada per totes les administracions catalanes encapçalades per la Generalitat, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica– va demanar ahir a Endesa que assumeixi en la seva totalitat el deute acumulat de 25 milions d’euros de les famílies vulnerables que des del 2015 no han pogut pagar el subministrament. Aquest és el pas previ per poder signar un conveni que regula els procediments davant els impagaments, estableix un informe de vulnerabilitat homogeni a tot Catalunya, regula el fons d’atenció solidària i crea un òrgan centralitzat de gestió que facilita el treball de serveis socials. El conveni també ha de permetre acabar de desplegar la Llei 24/2015.

Però la companyia es nega a pagar en solitari aquests diners i assegura que no hi ha cap llei que digui amb contundència que ho ha de fer. “Endesa va comunicar fa un any la seva voluntat d’assumir el 50% del deute acumulat per les persones vulnerables. Durant tot el procés de negociació del conveni ha manifestat la seva predisposició a trobar altres formes de cofinançament alternatives”, manté la companyia.

Les fórmules no s’han trobat i el govern i les entitats –que fa un any que treballen en aquest text– exigeixen que ho pagui tot la companyia com a pas imprescindible per firmar. El govern de la Generalitat, segons va dir el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, no pot pagar aquests diners, perquè tot el pressupost és per fer front a l’emergència social, agreujada per la pandèmia de la Covid-19. “Durant tot l’any administracions i entitats hem estat treballant amb Endesa i hem consensuat tots els punts d’aquest conveni. L’únic escull per firmar-lo que addueix Endesa és que no vol assumir el deute acumulat, que són uns 25 milions d’euros. Tenint en compte que en els darrers sis mesos i tot i estar en estat d’alarma la companyia ha guanyat 1.128 milions d’euros, un 45% més, creiem que fer-se càrrec de 25 milions d’euros és una qüestió de responsabilitat social”, va dir El Homrani.

El cas és una mica el joc del gat i la rata. Per una banda, administració i entitats recorden que si Endesa firma (i, per tant, abans es fa càrrec del deute) el conveni (de corresponsabilitat amb totes les companyies elèctriques per evitar situacions de sobreendeutament) permetrà donar un marc jurídic estable per gestionar el present i el futur de la pobresa energètica i desplegar la Llei 24/2015. Per una altra banda, Endesa demana a l’administració que primer de tot desenvolupi amb claredat el protocol de la Llei 24/2015.

La roda de premsa d’El Homrani per pressionar Endesa va coincidir amb el fet que feia un any que la companyia havia enviat una carta als ajuntaments amenaçant de tallar la llum a aquelles famílies vulnerables que no havien pagat i demanava que ho fessin. Va ser a partir d’aquesta carta que durant tot un any entitats, administracions i empreses han estat negociant, també amb la participació d’Endesa, que està d’acord en tots els punts menys en un: que no vol assumir el deute en solitari.

“Hem consensuat un text però els convenis els firmen dues parts, i ara és el moment de la responsabilitat social d’Endesa, perquè la situació que ha generat la seva manca de voluntat de negociar convenis des del 2015 ha generat aquesta situació d’indefensió dels ciutadans”, va denunciar El Homrani, que va recordar: “Van ser les companyies les que es van negar primer a reconèixer la llei aprovada pel Parlament.”

LES XIFRES

25.000
clients d’Endesa
no es poden fer càrrec de pagar les despeses de la llum.
1.128
milions
d’euros ha guanyat Endesa el darrer semestre. Un 45% més.
820.000
persones
han demanat ajuda alimentària i d’habitatge en tres mesos a Catalunya.

Més pobresa encara amb la pandèmia de la Covid-19

“Hem de treure pressió a les famílies vulnerables. Tancar el conveni és posar fi a aquesta angoixa i donar-los un respir, perquè la seva situació ha empitjorat i seguirà empitjorant enormement”, va alertar ahir la vicepresidenta de la Taula de Tercer Social de Catalunya, Sira Vilardell, que va augurar que la xifra “pre-Covid” de més de 25.000 famílies en situació de vulnerabilitat energètica creixerà encara més a causa de la crisi derivada de la pandèmia. Les entitats socials afirmen que les ajudes durant la pandèmia s’han multiplicat per tres. Segons va dir ahir la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, han atès, en els tres mesos d’estat d’alarma a Catalunya, 820.000 persones amb necessitats d’alimentació i habitatge. I dintre de les necessitats d’habitatge, en part eren necessitats energètiques. En aquest estat d’alarma les famílies amb deutes de subministraments han pogut endarrerir i aturar el deute un temps, però en cap cas condonar-lo i, per tant, creix el seu grau de vulnerabilitat. Per tot això el conseller El Homrani va dir ahir: “No ens aixecarem de la taula” i va insistit en la necessitat de rubricar la signatura del conveni amb Endesa abans que arribi l’hivern i que s’agreugi la situació social i econòmica de les famílies en situació de vulnerabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA