Societat

Recurs d’inconstitucionalitat català a l’ingrés mínim vital

La Generalitat engega el procés judicial al·legant que vol evitar una gestió com la dels ERTO

El conseller El Homrani considera que s’estan envaint les competències establertes en l’Estatut

La Generalitat presentarà un recurs d’inconstitucionalitat a l’ingrés mínim vital del govern espanyol per evitar una gestió com la dels ERTO. Així ho va anunciar el conseller de Treball, Afers Socials, i Famílies, Chakir el Homrani, ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons va dir, hi ha base jurídica per presentar el recurs, i a més la competència de la gestió d’aquestes prestacions recau sobre la Generalitat. Així, va insistir que la comissió de la renda garantida de ciutadania (RGC) ja ha fet dues declaracions per demanar el traspàs de l’ingrés mínim vital. “Hem decidit fer un pas endavant, que és presentar aquest recurs d’inconstitucionalitat”, va concloure. El Homrani sosté que entre les dues prestacions (IMV i RGC) es pot “créixer en capacitat de cobertura si es fa bé” i les dues administracions van “alineades”, però va criticar que des del govern estatal “no tenen voluntat negociadora”. Per això, va insistir en la necessitat d’una finestreta única perquè “les persones no es perdin i hagin de fer massa tràmits”.

En aquest sentit, hi va afegir que l’Estatut d’Autonomia disposa que, en matèria de seguretat social, la competència correspon a la Generalitat, llevat de les normes que configuren el règim econòmic i, en concret, la competència en el reconeixement i la gestió de les pensions no contributives. A més, l’Estatut regula la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de serveis socials com ara la regulació i l’ordenació de l’activitat dels serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial o complementàries d’altres sistemes de previsió pública. L’Estatut també recull la regulació i l’aprovació dels plans i els programes específics dirigits a persones i col·lectius en situació de pobresa o de necessitat social.

El Homrani sosté que per tots aquests motius que s’ha decidit presentar recurs d’inconstitucionalitat, ja que diversos articles del reial decret que estableix l’ingrés mínim vital excedeixen l’àmbit competencial estatal sense tenir en compte el que preveu l’Estatut. Pel govern, aquesta invasió competencial “no té només un impacte en qui lidera l’execució de les competències, sinó que té un efecte real i no desitjat en com s’acompassa l’ingrés mínim vital en el sistema de protecció social a Catalunya i la seva xarxa”. El conseller va recordar també que aquest recurs d’inconstitucionalitat no tindrà cap impacte negatiu en la ciutadania perquè no fa aturar la gestió de la prestació. Des de Treball i Afers Socials també s’assegura que el reial decret de l’IMV “genera un problema per a les persones vulnerables que tractin de sol·licitar la prestació perquè el sistema genera multiplicitat de finestres d’administracions públiques a les quals han d’adreçar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia