Societat

El Clínic crea una eina informàtica per predir les complicacions en pacients amb covid-19

La intel·ligència artificial permet analitzar més de 3 trilions de dades de 2.000 pacients i reduir un 50% la mortalitat

L’ Hospital Clínic de Barcelona ha creat una eina informàtica per poder predir l’agreujament dels malalts de covid-19 i personalitzar-los el tractament abans que empitjorin. Això ha permès reduir la mortalitat més d’un 50%.

L’aplicació ha analitzat, gràcies a la intel·ligència artificial, més de 3 trilions de dades d’uns 2.000 pacients, cosa que ha permès crear patrons i comprovar quins tractaments són més efectius per a cada malalt i quan s’han d’administrar.

L’eina se cedirà també a l’Hospital Mútua de Terrassa i al Germans Trias i Pujol de Badalona, així com a tres hospitals europeus més.

Carolina García-Vidal, investigadora del grup d’infeccions nosocomials del Clínic i coordinadora de l’estudi, ha explicat que van detectar que els malalts de covid-19 podien tenir tres tipus de complicacions: inflamació, hipercoagulació o noves infeccions per virus i bacteris diferents.

Aleshores van detectar certs paràmetres que permetien predir aquestes complicacions. Amb l’eina informàtica creada es podien seguir aquests paràmetres en temps real a tots els pacients i activava una alarma quan algun d’aquests paràmetres indicava que el pacient empitjoraria.

Per això, activaven preventivament especialistes de diverses unitats per aplicar un tractament personalitzat.

L’eina permet seguir l’evolució en directe de centenars de pacients, així com el seu historial mèdic, i també identifica els pacients que ja no empitjoraran i a qui es pot donar l’alta hospitalària. El sistema ha permès identificar més del 90% dels pacients amb complicacions.

Aquest programa s’estava treballant des de fa un any i mig de manera pionera al món, però s’ha accelerat a causa de la covid-19. Així, per exemple, ja anteriorment podien preveure si un pacient de càncer seria infectat per un bacteri 24 hores abans que passés.

Antoni Castells, director mèdic del Clínic, ha dit que aquest sistema pot ser molt beneficiós si arriba una segona onada de casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA