Societat

Salut avala que es facin festes majors amb restriccions

Alerten del risc de portar el virus a zones de la costa si es relaxa la prevenció

La situació continua sent d’estabilitat

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va avalar ahir que es puguin fer festes majors aquest estiu. “Amb seny i evitant les aglomeracions”, va dir. La decisió dependrà dels ajuntaments, però les recomanacions del Departament de Salut, ara que dona la situació a Catalunya com a estabilitzada amb una sèrie de brots sobre els quals té un control continuat, és que “amb les degudes precaucions podem fer de tot”, segons va destacar ahir Argimon. La idea és molt clara. No és l’activitat el que preocupa. El que és important és que es pugui fer tot garantint les mesures bàsiques de protecció, que continuen sent distància, mans i mascareta. “Si fem una xocolatada, l’haurem de fer d’un en un i sense compartir estris”, va posar com a exemple el secretari de Salut Pública.

Tot i que han detectat un increment del nombre de casos a Castelldefels –el factor R, que indica la capacitat de contagi per persona, està en 4 quan la mitjana catalana és d’1– o en altres zones costaneres, Argimon va descartar adoptar més mesures. El que sí que va demanar és prudència per evitar que la incidència que hi ha a Barcelona o a l’àrea metropolitana es pugui traslladar a altres llocs de vacances. “La necessitat de descans és important, però s’ha de fer una mobilitat responsable”, va insistir.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va donar un missatge similar als alcaldes de la Noguera ahir, durant una reunió telemàtica. “No hem de caure en el triomfalisme” i hem de “lluitar contra la sensació que això ja ha passat”, perquè, “si tenim aquesta conscienciació, ho podem anar fent tot i ens en sortirem”. Tots dos missatges de tranquil·litat es van donar justament el dia en què Catalunya va passar a ser “zona vermella” –aquells territoris amb més de 120 casos per 100.000 habitants– en el mapa europeu de rebrots que elabora el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

Cribratge a Amposta

A banda de Castelldefels i Figueres, on, a diferència del que ha passat en altres llocs, no s’ha aconseguit rebaixar el nivell de transmissió, el departament té els ulls posats amb especial atenció a Amposta, on hi ha un brot en l’àmbit laboral. Precisament a Amposta, com ho ha fet a Lleida amb èxit, el departament farà un cribratge intensiu a 700 persones per tallar les cadenes de contagi. La consellera va explicar que es faran cribratges allà on hi hagi brots importants durant la visita al CAP Roger de Barcelona per conèixer la feina dels gestors de la Covid.

LA XIFRA

162,63
risc de rebrot actual.
És alt a partir de 100, lluny del 455 del març. A Lleida ha arribat a 773.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona