Societat

Josep Antoni Romia

Gerent de Faixamata

“Fem que el residu es converteixi en recurs”

Han obtingut el segon lloc en la primera edició del premi BBVA a la innovació en sostenibilitat mediambiental amb un sistema de gestió de purins que contribueix a reduir l’impacte mediambiental

La Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA van crear, a final del 2019, el premi a la innovació en sostenibilitat mediambiental per promoure aquests dos conceptes en l’àmbit empresarial en resposta a les necessitats actuals, per millorar el benestar de les persones i l’estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar els valors pel respecte al medi ambient a la societat.

Faixamata és una cooperativa agrícola, situada a Lleida, provinent d’una família que fa temps que es dedica a l’explotació agrícola?
Sí, som una família que fa 40 anys que ens dediquem a la ramaderia i al cultiu. Fa set anys ens vam constituir en una cooperativa integrada per quatre persones per impulsar aquest sistema de gestió de purins que pot contribuir a reduir l’impacte mediambiental.
En què consisteix el sistema pel qual han aconseguit el guardó?
És un sistema d’emmagatzematge i també de gestió de purins dins de l’explotació ramadera porcina que pot arribar a reduir l’impacte mediambiental generant un 78% menys de nitrogen, un 90% menys de fòsfor i un 85% menys de potassi, a més de la reducció del 50% dels costos de tractament i venda del subproducte per a plantes de compostatge, i fer que el residu es converteixi en recurs. El sistema fa augmentar el valor dels residus ramaders com a fertilitzants orgànics de manera senzilla i a baix cost. Així doncs, genera subproductes d’alt valor amb una capacitat fertilitzant millorada, redueix les necessitats de sòl i el cost d’aplicació. I a més, gairebé sense produir emissions contaminants.
Quina és la tecnologia que utilitzen?
És una tecnologia de la firma lleidatana Tecnapur que extreu la part sòlida dels purins i reaprofita la resta de l’aigua. Així hem aconseguit reduir en un 75% les hectàrees de terra que calen per eliminar els purins, fet que representa un estalvi significatiu. El fet d’aconseguir separar la fracció líquida del sòlid contribueix a resoldre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies i del sòl.
El seu producte pot ser utilitzat per tot tipus d’explotacions?
Sí, creiem que és un model que es pot replicar a molts llocs i que podria solucionar la gestió dels purins, un autèntic problema mediambiental a Catalunya. Nosaltres tenim 4.400 animals de deslletament i 4.735 animals d’engreix, i gràcies al millor aprofitament del sòl que permet la tecnologia, confiem a poder arribar a criar més de 9.000 caps de porcí. A més, també conreem i comercialitzem fruita dolça en uns terrenys de 100 hectàrees, amb quatre milions de quilos anuals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MIQUEL GIRBES
DIRECTOR GENERAL DEL NOU HOTEL EMPORDÀ GOLF

“Volem ser el cor de l’Empordà”

Girona

En marxa un dispositiu contra una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana a l’àrea metropolitana

Barcelona

El turisme, en situació crítica

Barcelona

Cribratges massius al Vallès per frenar el risc de rebrot

barcelona

La regió sanitària de Girona manté una bona evolució

FIGUERES

Més de 9.000 casos de demències en 13 anys

girona
girona

“No estàs sola!”

Barcelona destina 9,34 milions de la taxa turística a la promoció econòmica

Barcelona
AGNÈS LLADÓ
ALCALDESSA DE FIGUERES

“En aquests quinze dies s’ha situat Figueres a la diana”

FIGUERES