Societat

Desarticulat un grup criminal de compravenda de vehicles d’alta gamma procedents de la UE que manipulava quilometratges i falsificava factures

Els Mossos d’Esquadra detenen tres homes per falsificació de les factures de compra i la manipulació dels comptaquilòmetres d’almenys una trentena de vehicles

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres homes de nacionalitat espanyola de 45, 43 i 32 anys com a presumptes autors d’un delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil, estafa i de pertinença a grup criminal.

La policia va iniciar una investigació l’any 2016 arran de la informació tramesa d’un centre d’inspecció tècnica homologat del Maresme, que va informar que una persona havia presentat un vehicle de gamma alta procedent del mercat alemany i que la documentació aportada presentava irregularitats.

Els agents van sol·licitar informació dels vehicles a les diferents empreses de venda de vehicles a l’estranger per comprovar si s’havia manipulat l’hodòmetre (l’aparell de mesura que calcula la distància total o parcial recorreguda per un vehicle), així com la falsificació de les factures de compra.

La manipulació de l’hodòmetre es realitzava per aconseguir un augment en el preu de venda dels vehicles a Espanya. La manipulació de les factures es feia amb un doble objectiu: d’una banda es modificaven els quilòmetres que constaven en la factura original, i d’altra es modificava el preu de compra o el fet d’haver fet el pagament de l’IVA, de manera que l’empresari s’estalviava el pagament dels impostos.

El cap del grup regentava una botiga de compra-venda de vehicles a una localitat del Maresme, i havia estat denunciat prèviament en diverses ocasions per fets similars; el segon semestre de l’any 2017 va traslladar la seva activitat comercial a la localitat de Torredembarra on va obrir una nova empresa.

Com que algunes d’aquestes denúncies van tenir el seu origen en la informació tramesa per diferents estacions d’ITV de Catalunya als Mossos d’Esquadra, un cop traslladada l’activitat comercial a Torredembarra, el detingut presentava els vehicles, a la ITV prèvia a la matriculació a l’estat espanyol, a una estació ITV d’una altra comunitat autònoma.

Es tractava de vehicles usats procedents del mercat de segona mà de diferents països de la UE que el principal detingut portava a la inspecció tècnica amb els quilòmetres modificats a la baixa, abans de matricular-los a Espanya.

Establint una mitjana anual d’entre 15000 i 20000 km, que pot fer un vehicle amb un ús habitual, per cada rebaixa d’aquestes quantitats de km, s’estaria augmentant el valor de vehicle com si fos un any menys antic.

S’ha comptabilitzat una reducció de més d’1.000.000 de km al comptaquilòmetres de tots els vehicles que van ser modificats.

Per tal de localitzar equips, documents i eines utilitzades per l’alteració de documents i vehicles, els investigadors mitjançant una autorització judicial emesa pel Jutjat d’Instrucció 2 de Mataró, qui porta la instrucció del cas, van practicar, aquest dilluns 3 d’agost entrades i registres en locals d’una empresa de material d’automoció de Torredembarra (Tarragonès) i van detenir els tres homes.

El cap del grup, que era el propietari real de l’empresa, actuava amb dues persones més, que també s’han detingut. Un era el responsable d’una empresa pantalla creada per importar els vehicles. Aquest home hauria presentar fins a 67 vehicles a la ITV prèvia abans esmentada. L’altre era l’encarregat de fer la compra dels vehicles a Alemanya i en ocasions de transportar-los fins a Espanya.

El principal responsable del grup acumula una desena d’antecedents per delictes de robatoris, lesions, receptació, falsificació documental, organització criminal i de recerca i detenció. Un altre detingut n’acumula 2 per robatori amb força i falta d’amenaces.

No es descarta que un cop analitzada la documentació intervinguda augmenti el nombre de vehicles que van ser adquirits amb factures falses, i que posteriorment els seu comptaquilòmetres haurien estat modificats.

Els tres detinguts van passar ahir a disposició de l’autoritat judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona