Societat

Una vintena de científics demanen una “avaluació independent” de la gestió del coronavirus a l’estat espanyol

En una carta publicada a ‘The Lancet’ diuen que cal identificar les mancances per estar preparats per a “futures onades”

Una vintena de científics han demanat una “avaluació independent i imparcial” de la gestió del coronavirus a l’estat espanyol, tant la del govern de Pedro Sánchez com les dels executius autonòmics, per part d’un panell d’experts estatals i internacionals.

En una carta publicada a la revista internacional d’àmbit científic The Lancet, els signants defensen que cal trobar una explicació de per què Espanya s’ha vist tan afectada per la covid-19, tot i tenir “un dels millors” sistemes sanitaris del món.

“En aquests moments és necessària una avaluació integral dels sistemes d’atenció sanitària i social per preparar el país per futures onades de covid-19 o futures pandèmies, identificant debilitats i fortaleses, i lliçons apreses”, afirmen.

“Aquesta avaluació no s’ha de concebre com un instrument per a la distribució de culpes”, diu la carta, sinó com una manera d’identificar les àrees que s’han de millorar.

“Animem el govern espanyol a considerar aquesta avaluació com una oportunitat que pot portar a una millor preparació” així com a la prevenció de morts prematures i a la construcció d’un sistema de salut “resistent”, amb l’evidència científica “al seu nucli”.

Entre la vintena d’experts que signen la carta, hi ha la cap del grup CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell; la responsable del grup de recerca en cures de salut (GRECS) i professora d’infermeria de la Universitat de Lleida, Montse Gea; l’epidemiòleg investigador d’ISGlobal Alberto García-Basteiro o la viròloga del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, Margarita del Val.

Com a possibles explicacions al fet que Espanya estigui “entre els països més afectats” pel coronavirus, apunten a “la manca de preparació davant pandèmies”, amb un “dèbil sistema de vigilància, baixa capacitat de fer test PCR i escassetat d’equips de protecció”, així com “una reacció tardana de les autoritats”, “un lent procés de presa de decisions”, un “gran nivell de mobilitat i migració”, “poca coordinació” entre Estat i autonomies, “baixa confiança en els consells científics” o les desigualtats socials i l’envelliment de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES