Societat

Salut proposa que els bars de Lleida obrin al 50%

El departament ho ha plantejat ja al Procicat, que ha d’emetre la resolució perquè la mesura, molt demanada al Segrià, entri en vigor

Comencen cribratges massius a Santa Coloma i Vilafranca

El Departament de Salut va proposar ahir en la reunió del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, que aixequi la restricció que encara existeix en el sector de l’hostaleria a Lleida i sis municipis del Baix Segre i permeti la reobertura de l’interior de bars i restaurants amb un aforament del 50%. Quan el 29 de juliol es va donar per acabat el confinament de la zona, el Departament de Salut va permetre la reobertura de les terrasses al 50% però va decidir mantenir tancats l’interior dels establiments. La decisió va provocar les crítiques tant dels municipis com de la Federació d’Hostaleria de Lleida, que han reclamat amb insistència que es derogui la mesura i han arribat a interposar un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Lleida.

Salut ha pres aquesta decisió després que en les últimes setmanes el risc de contagi hagi baixat tant a Lleida com a la resta de la comarca del Segrià, que segons l’última actualització de dades del Departament de Salut té un risc de rebrot de 396,94 quan havia arribat a superar els 1.000. Fonts de la delegació del govern a Lleida van confirmar ahir a Efe la decisió, presa basant-se en la millora de les últimes setmanes, tot i que van insistir que “la situació continua sent compromesa i amb una incidència alta”.

La mesura no serà efectiva, però, fins que no es publiqui la corresponent resolució del Procicat al DOCG, que s’espera que pugui ser avui mateix.

L’alcalde accidental de Lleida, Sergi Talamonte, va valorar positivament la proposta del Departament de Salut. Talamonte va subratllar que “és una notícia molt esperada”, i es va mostrar “satisfet” perquè s’hagin atès les demandes fetes en els darrers dies per l’alcalde, Miquel Pueyo, i del tinent d’alcalde Toni Postius perquè “el sector està en una situació molt tensa i amb moltes dificultats, i calia donar-li aire per ajudar a la subsistència de molts establiments de la ciutat”.

Nous cribratges

D’altra banda, després d’haver fet cribratges a zones de Sabadell, Terrassa i Ripollet, la Generalitat va començar ahir nous cribratges massius a Vilafranca de Penedès i Santa Coloma de Gramenet. La situació és especialment preocupant a Vilafranca, on tot i que s’ha reduït el nombre de casos en els últims dies, com va destacar l’alcalde, Pere Regull, la taxa d’infeccions respiratòries va arribar a finals de juliol als mateixos nivells del mes de març. Les proves es fan de forma prioritària a persones asimptomàtiques d’entre 19 i 40 anys.

“Situació bona”

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que Vilafranca té un brot complex sense localització clara i que per això el cribratge s’està fent de forma diferent a com es du a terme a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), on s’han escollit alguns barris concrets per a les proves, com també es va fer a Terrassa i Sabadell.

Vergés va admetre que “hi ha casos dispersos que ens preocupen, encara que la incidència no és de les més altes de Catalunya”. La consellera va descriure la fotografia de Catalunya ara mateix com “molt bona”, ja que s’ha aconseguit reduir el risc de rebrot i estabilitzar la corba de contagis. Tot i així va admetre que la situació a la tardor serà “complexa, amb alguns brots i rebrots”. Això sí, es va mostrar confiada que es podrà evitar “una segona onada de coronavirus intensa”.

LA XIFRA

832
nous casos confirmats
amb PCR. La xifra total de casos amb PCR a Catalunya és de 87.051, i el total és de 107.520.

Nou Barris dobla Sarrià en casos

El districte amb la mitjana de renda més baixa de Barcelona, Nou Barris, va registrar durant el pic de la pandèmia una incidència de casos 2,5 vegades més alta que el districte amb la renda més alta, Sarrià-Sant Gervasi, segons un estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’IDIAPJGol. El treball, publicat a la revista Journal of Public Health, confirma un impacte major de la pandèmia en els barris més empobrits. “Veiem que en la Covid-19 es replica el patró de pobresa i malaltia, un cercle viciós”, destaca la doctora Maria Grau, investigadora principal de l’estudi. La precarietat laboral, les condicions d’habitatge i les patologies prèvies expliquen el major impacte. En total, s’han analitzat prop de 9.000 casos. La incidència a Ciutat Vella va ser baixa (273 casos), per la presència del turisme, la població jove i estrangers no residents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona