Societat

El ciutadà vol més higiene anti-Covid al seu municipi

L’Observatori de Política Municipal detecta que la gestió de la seguretat durant el confinament és l’element més valorat per la població

El primer any de gestió posteleccions genera poc desgast

La higiene en els espais públics al davant de qualsevol altra cosa, com a necessitat present i futura i com a mancança en la gestió més recent dels ajuntaments. La sisena edició de l’Observatori de Política Municipal, enquesta d’opinió que du a terme periòdicament des de l’any 2013 l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ha demanat l’opinió als habitants de municipis de Catalunya a excepció de Barcelona sobre l’estat actual de la seva població i la gestió durant la crisi sanitària. A primer cop d’ull, la ciutadania es manifesta prou satisfeta de l’estat del seu municipi, a la vegada que té clar que la qüestió de la neteja de la via pública i altres espais comuns ha de ser encara més una prioritat dels ajuntaments.

Quan es pregunta als ciutadans quines han de ser les noves prioritats de gestió pública després de la crisi sanitària, en la resposta espontània la neteja ocupa el primer lloc d’aquest capítol, seguida de la seguretat i les zones verdes, requeriment aquest que també va aparellat amb les noves necessitats de disposar de més espai i segur per poder mantenir la distància de seguretat amb els altres ciutadans. L’impacte de la Covid-19, en la seva cara amarga per la crisi econòmica que ha generat, també es deixa veure en el capítol de resposta suggerida a la pregunta de quines han de ser les prioritats de la gestió municipal. En aquest sentit, la majoria dels enquestats opten per un paquet econòmic de creació de llocs de treball, potenciació del comerç local i promoció de l’activitat econòmica en general.

Si la neteja és allò que espontàniament troben més necessari els ciutadans és perquè durant el confinament ho han trobat a faltar més que mai. Això és el que es dedueix de la lectura de les respostes a la pregunta de com ha percebut el ciutadà la resposta donada pels ajuntaments a la crisi del coronavirus. En aquest capítol la millor nota se l’emporta la seguretat i la pitjor, sense arribar a ser un suspens, la de desinfecció dels carrers. Com a reflex de la greu situació econòmica i de les dificultats que han passat moltes persones que han perdut la feina, una de les pitjors notes se l’emporta la manera com s’ha gestionat la informació per poder cobrar el subsidi dels ERTO.

No deixa de cridar l’atenció que la millor nota que posen els ciutadans sigui per la gestió de la seguretat, inclòs el compliment de les normes de l’estat d’alarma, tot i que això suposava la imposició de les controvertides sancions als que no complien el confinament. Les sancions, tot i ser imposades pels municipis, les tramita Interior.

Un any de les eleccions

L’enquesta de l’ACM s’ha fet sobre un univers de 1.200 enquestes en municipis de fins a mig milió d’habitants, que són tots menys la capital del país. Un dels objectius del treball era conèixer l’opinió de l’estat dels municipis al cap d’un any de les eleccions que van renovar els consistoris.

A grans trets, els nous equips de govern, o els que van renovar la confiança de la majoria a les urnes, noten poc el desgast del dia a dia de gestió. En aquest sentit, el 54% dels enquestats consideren que el seu municipi continua igual que fa un any, mentre que el 28,3% creu que ha millorat molt.

A la recta final de l’últim mandat, quan es va fer l’anterior observatori, eren un 40% els que creien que el seu municipi havia millorat molt, un 24% opinava que havia empitjorat molt i el 35,1%, que estava igual.

LES XIFRES

5,86
de mitjana
és la nota, sobre 10, que obtenen els serveis municipals de desinfecció dels carrers.
6,74
la nota
més alta dels ciutadans, l’obté la gestió de la seguretat que han fet els municipis durant el confinament.

El polític, com més a prop, més ben valorat, com més lluny, més càstig

Un bon polític sempre estarà content si té una manifestació de protesta a la porta de l’edifici oficial on treballi, senyal que la població l’identifica com un càrrec amb responsabilitats, possibilitats i capacitats per canviar les coses que no funcionen. Els alcaldes són, de tots els càrrecs públics, els més exposats a aquest tipus de protesta pública perquè són els més propers i identificables, però la proximitat també els permet gaudir de l’altra cara de la moneda perquè són, amb diferència, els polítics més ben valorats. Això és el que diu l’enquesta de l’Associació Catalana de Municipis quan es demana una valoració de la intervenció de les tres administracions, la local, l’autonòmica i l’estatal, en la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19. El resultat és que la millor nota se l’emporten els ajuntaments, amb un 7,3, seguits de la Generalitat, amb un 6,08, i l’administració estatal, ocupant l’últim lloc amb un suspès, un 4,8.

Com més petit és l’ajuntament, més propera és l’administració i, per tant, més bona nota posen els ciutadans enquestats. D’aquesta manera els ajuntaments que millor han plantat cara al coronavirus són els que tenen entre 500 i 1.000 habitants, amb una puntuació que arriba al 8. Els que tenen entre 100.001 i 500.000 obtenen la puntuació més baixa, amb un 6,43 de nota. Pel que fa a l’evolució global del municipi, els ciutadans més satisfets són els que viuen en poblacions d’entre 1.000 i 3.000 persones, mentre que els veïns de localitats més grans són els que més a disgust es manifesten.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Espanya registra 12.272 nous positius per Covid-19 i 31.232 morts, 114 més que dijous

Madrid

Justícia permet els vis a vis a les presons però els limita a un cop al mes i amb algunes restriccions

barcelona

Acomiaden l’encarregat de neteja d’un escorxador de Vic denunciat per assetjament sexual i amenaces a dues treballadores

Vic

El conseller de Sanitat de Madrid estaria d’acord amb la proposta de confinament d’Illa, segons la Ser

Madrid

Una botellada al Port Vell acaba amb 74 denúncies per incomplir les mesures davant de la Covid-19

barcelona

La diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor agroalimentari creix un 47% durant la pandèmia

Lleida

Els Mossos activen el nivell de màxima alerta per les possibles mobilitzacions per la inhabilitació de Torra

Barcelona

Sanitat recomana a Ayuso sense èxit estendre les mesures de confinament a tota la ciutat de Madrid

Madrid

Sindicats d’educació convoquen vaga a l’ensenyament públic el 9 i el 15 d’octubre

Barcelona