Societat

L’Audiència denega actuar contra el botxí de Puig Antich

La secció 10a avala l’argument d’un jutge instructor de Barcelona que la llei d’amnistia impedeix perseguir el jutge que va dictar la pena de mort

El cas pot arribar fins al tribunal d’Estrasburg

La secció desena de l’Audiència de Barcelona reconeix que la llei d’amnistia de 1977 és probable que no satisfaci els drets de les víctimes del franquisme a aconseguir una reparació, però sosté que aquest argument no és suficient per anul·lar un resolució del jutjat d’instrucció número 9 de Barcelona que en el seu dia va decidir arxivar una querella presentada contra Carlos Rey, avui advocat i el 1974 el jutge militar que va signar la sentència que va condemnar a mort Salvador Puig Antich, pena executada pel sistema del garrot vil el 2 de març d’aquell any.

Amb la resolució de l’Audiència de Barcelona, a què ha tingut accés El Punt Avui, es desestima la pretensió de les germanes Puig Antich i de l’Ajuntament de Barcelona de procedir penalment contra Rey –lletrat d’Alícia Sánchez-Camacho en el cas de La Camarga–, a qui s’exigeixen responsabilitats per un delicte de lesa humanitat, del número 607 bis del Codi Penal.

Com ja va fer el jutge instructor, i han fet altres jutjats de l’Estat espanyol, que han vist casos de víctimes del franquisme contra els seus botxins, l’Audiència de Barcelona considera que no es pot aplicar un delicte incorporat al Codi Penal espanyol el 2003, molt després que quan es van cometre els fets. Pel que fa a la llei d’amnistia, considera que s’ha d’aplicar en benefici de Rey, que és una llei “voluntat del poble espanyol de mantenir-la” i com que està vigent l’ha d’aplicar i en tot cas “és feina del legislador derogar-la”.

L’advocat de la família Puig Antich, Sebastià Martínez Ramos, del bufet Ramos-De la Cruz, estudia presentar recurs al Suprem i considera que el cas podria arribar fins a Estrasburg. L’Ajuntament ha de decidir també en breu si presenta recurs.

LA DATA

02.03.74
Puig Antich
va ser executat a la presó Model, pel garrot vil, en compliment d’una sentència escrita per Carlos Rey.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona