Societat

“Vols tornar perquè la gent és agraïda”

La situació d’emergència de la Covid va empènyer l’Ainhoa i la Marina a fer-se voluntàries de Creu Roja

Asseguren que n’hi ha molts més que “no saben o no troben el moment” de fer el pas

Gairebé 5.000 nous voluntaris a tot Catalunya s’han incorporat a l’ONG humanitària

“La crisi, veus que no ha fet distincions, des del que dormia al carrer fins al que tenia el bar tancat”

El coronavirus ha capgirat els plans de molts joves com els de la Marina Salines, que amb 24 anys acabava un màster a Granada per ampliar els estudis de psicologia forense. El confinament la va retornar de sobte i abans del que estava previst a casa. “La meva mare és sanitària i, veient la situació, no vaig trigar a fer la sol·licitud al web de Creu Roja”, explica aquesta mataronina que ja havia col·laborat anys enrere amb l’entitat. al cap d’un parell de dies ja era a l’altre costat del telèfon per atendre l’allau de persones que els demanaven ajuda. “T’adones que la crisi no ha fet distincions, i en un mateix dia trucava el que dormia al carrer i el propietari d’un bar tancat”, reflexiona la Marina sobre l’impacte que la crisi sanitària ha tingut en la població, no tan sols en els col·lectius més desafavorits. “Tot i les dificultats amb l’idioma, es fan entendre per donar-te les gràcies”, diu emocionada per la resposta dels usuaris que després d’uns mesos ja pot atendre presencialment a les oficines. “Ara ens podem mirar cara a cara” i aprofundir en les necessitats perquè “demanar ajuda costa i el mínim que puguis fer, és molt per a ells”, explica la jove, que continua rebent sol·licituds per rebre menjar, un lloc on dutxar-se o tan sols informació de com anar a Serveis Socials. L’entitat està posant en marxa programes d’ocupació per als qui han perdut la feina.

A finals d’abril, l’Ainhoa Pérez, de 21 anys, va fer el pas i, seguint l’exemple dels germans, va respondre a la crida de voluntaris que feia Creu Roja. L’endemà mateix l’esperaven al punt de distribució d’aliments L’Entorn de Mataró, que coordinen Càritas i Creu Roja amb el suport del Banc dels Aliments. “El volum de feina era tan gran que et passava el matí volant”, explica impressionada pels nervis i les emocions del primer dia quan veia “gent plorant que era el primer cop que es posaven a la cua”. Com l’Ainhoa, altres joves s’encarreguen de preparar els carros plens d’aliments que, segons el dia i l’hora assignats, les famílies s’enduen un cop al mes. “Sempre som els mateixos i és tan intens tot que ja ens hem fet amics”, diu la jove, que assenyala que molts altres joves farien el pas però “no troben el moment ni saben com fer-ho” i per això creu que s’haurien de fer més campanyes. Fins ara hi ha pogut ser tots els matins, però espera tornar aviat a la universitat i confia poder compaginar algunes hores. “Vols tornar perquè veus que quan els ajudes la gent és agraïda, i això et compensa.” Només a Mataró s’han incorporat els darrers mesos 154 persones voluntàries. La tècnica del voluntariat, Alba Garcia, assegura que el repte és mantenir-los motivats i que s’adaptin al projecte que més els agradi. L’Ainhoa té clar que està bé amb els companys però tampoc li desagradaria anar amb els més petits de l’espai que també gestiona Creu Roja. Fidelitzar els voluntaris nous però també “mimar” els més grans de 65 anys que han deixat de fer tasques presencials. “Alguns es molesten perquè volen tornar a fer les tasques que feien abans i és comprensible”, confessa la tècnica dels voluntaris, que segueixen fent trucades i assessorament a distància, en la majoria dels casos.

Un total de 4.817 persones de tot Catalunya s’han incorporat des de l’estat d’alarma fins a finals de juny a Creu Roja a Catalunya. “Sense l’allau de voluntaris no hauríem pogut estar a l’altura en plena emergència”, assegura la responsable del voluntariat de l’ONG, Iolanda Gargallo, pel que fa a atendre des d’un primer moment els punts on repartir aliments i fer trucades per acompanyar les persones més vulnerables. El nou voluntariat està format per un 57% de dones i la franja d’edat majoritària és d’entre 18 i 27 anys. “La vida s’ha parat i han tingut temps per ajudar. Ara que saben com omple s’ha de posar fàcil perquè es quedin”, diu Gargallo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ