Societat

La llei per abaixar el lloguer, pendent dels vots de JxCat

La proposició es vota avui al Parlament després de ser aturada per les esmenes presentades al juliol

Alguns articles han estat qualificats d’inconstitucionals pel Consell de Garanties Estatutàries

L’aprovació d’una llei catalana que acabi limitant i fins i tot rebaixant els preus del lloguer sembla condemnada a seguir un viacrucis amb un final incert. Avui la proposició de llei que el Sindicat de Llogaters va entrar al Parlament el 15 de juliol després de treballar en el text durant més de vuit mesos i amb l’aval tant del govern com dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP, arriba novament al Parlament després que el 24 de juliol fos aturada per les esmenes presentades per sorpresa per JxCat i també per Cs, que va traslladar la norma al Consell de Garanties Estatutàries.

El Consell de Garanties Estatutàries ja es va pronunciar i va dictaminar que alguns articles de la norma són inconstitucionals, cosa que fa preveure que el recorregut de la llei dependrà dels eventuals recursos davant del Tribunal Constitucional, que podrien comportar la seva suspensió. Però, abans que això passi, encara hi ha un escull previ que cal superar perquè la llei obtingui el llum verd del Parlament català. Es tracta de saber si JxCat continua mantenint les esmenes que va presentar al juliol –en els últims dies s’han multiplicat les negociacions per evitar-ho– i que, segons el Sindicat de Llogaters, “rebaixen tant els criteris que deixen la llei en paper mullat”.

En aquest intent per salvar la llei que ha de servir per rebaixar el preu de lloguer, el sindicat es va reunir ahir amb Carles Puigdemont i també amb representants dels quatre grups que van avalar la presentació de la proposició de llei. I la valoració que van fer va ser bona. “Puigdemont s’ha mostrat favorable a la llei i a adobar el terreny per a una entesa“, va assegurar la portaveu del Sindicat de Llogaters, Marta Ill Raga, que confia que la formació accepti les seves propostes i retiri tant l’esmena que pretén deixar fora de la norma els propietaris amb ingressos de fins a 3.130 euros i de fins a 4.500 com el punt que preveu un increment del lloguer d’un 20% en cas que el llogater faci obres de reforma a l’immoble. “Entenem que intenten reflectir els interessos dels propietaris, però no podem admetre que es consideri vulnerable un propietari amb ingressos de més de 4.000 euros mensuals. Això és estar fora de la realitat”, va explicar Ill Raga. En aquest sentit, el sindicat proposa “aplicar altres normatives com la 17/2019 per establir els criteris de vulnerabilitat”, o dit d’una manera més senzilla, “que es consideri un propietari vulnerable si té ingressos mileuristes”.

La pressió sobre Junts per Catalunya no només ha vingut del Sindicat de Llogaters. També ERC, els comuns i la CUP –el PSC, el PP i Cs sempre s’han mostrat en contra de la llei– han exigit la retirada de les esmenes que rebaixen l’esperit de la llei i que es respecti el consens inicial. ERC va dir ahir que s’avindrà a qualsevol solució que pactin amb el Sindicat de Llogaters.

Enmig del debat, i tal com han anat insistit des que es va presentar la proposició de llei, el sector immobiliari, que inclou des de la Cambra de la Propietat fins a les API, els promotors i constructors i els administradors de finques, ha reiterat un cop més que la nova norma no servirà per posar més habitatges al mercat i que provocarà efectes contraris als desitjats. El gerent de la Cambra de la Propietat, Òscar Gorgues, ho resumeix afirmant que regular el preu del mercat lliure “desincentivarà la inversió i afegirà un problema més als propietaris que ja lluiten contra la morositat, l’ocupació, els costos de manteniment i les pujades d’impostos”.

LES XIFRES

60
municipis
hauran d’aplicar limitacions en el preu del lloguer si s’aprova la llei.

LES FRASES

Menys esmenes d’última hora i més tornar al consens inicial
Sergi Sabrià
president del grup parlamentari d’ERC
Puigdemont s’ha mostrat favorable a la llei i a adobar el terreny per a l’entesa
Marta Ill Raga
portaveu del sindicat de llogaters
40
per cent
ha augmentat el preu del lloguer en ciutats com Barcelona en cinc anys.

D’aplicació a 60 municipis amb “mercat tens”

La norma que pot acabar aprovant avui el Parlament serà d’obligat compliment per a 60 municipis de més de 20.000 habitants que ja es considera que tenen el “mercat tens”. En aquests municipis, entre els quals hi ha Barcelona i l’àrea metropolitana, s’haurà de congelar el preu del lloguer i fins i tot rebaixar-lo. En cap cas, segons fixa la norma, els preus no podran ser més alts que els dels contractes anteriors ni superar els índexs de referència de la Generalitat.

Una de les esmenes presentades per JxCat pretén que siguin els ajuntaments els que decideixin si regulen o no els preus. El Sindicat de Llogaters considera que aquesta esmena el que pretén és “excloure algunes ciutats on no volen que s’implementi”.

La proposició de llei preveu excepcions en el cas de propietaris de pisos de nova construcció i també per a aquells que hagin fet grans obres de rehabilitació. En aquests casos es podrà establir com a límit l’estimació a l’alça de l’índex de preus durant els primers cinc anys, una excepció que, segons ha destacat sempre el Sindicat de Llogaters, s’ha incorporat per no perjudicar el sector immobiliari.

Tampoc s’aplicarà la normativa en aquells habitatges que tinguin una superfície útil de més de 150 metres quadrats. En la resta de casos, però, la normativa inclou un règim sancionador en cas d’incompliment. Així, llogar un habitatge amb un preu un 20% superior a l’índex de referència serà una infracció greu que es pot castigar amb multes de 9.000 a 90.000 euros, i no fer constar en una oferta de lloguer el preu de l’índex de referència o de l’anterior contracte serà una falta lleu, que es podrà sancionar amb multes de 3.000 a 9.000 euros.

La proposició, pionera a l’Estat, té el suport de milers d’entitats. Aquesta tarda, a les sis, el Sindicat de Llogaters ha convocat una gran concentració de suport davant del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA