Societat

El Tribunal Suprem acorda investigar un magistrat del Constitucional per maltractaments

Fernando Valdés va ser detingut el passat 11 d’agost després que la seva dona sortís al balcó a demanar auxili

L’alt tribunal considera que hi ha prou indicis per investigar el cas

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha acordat obrir una causa penal contra el magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Fernando Valdés en apreciar indicis d’un possible delicte de maltractament físic a la seva esposa. Valdés va ser detingut l’11 d’agost passat al seu domicili de Majadahonda després que dos veïns avisessin la Guàrdia Civil que hi havia una dona demanant auxili en un balcó.

En una interlocutòria notificada aquest dimarts, la Sala Penal del Suprem comparteix el criteri de la Fiscalia i, tal com va fer el Jutjat d’Instrucció número 7 de Majadahonda en elevar una exposició raonada al Suprem, considera que hi ha prou indicis de la comissió d’un delicte de l’article 153.1 del Codi Penal. Aquest tipus penal castiga amb una pena de presó de 6 mesos a un any o de treballs per a la comunitat els maltractaments físics o psicològics a la parella. Una pena que es pot elevar si el delicte té lloc al domicili comú.

El Suprem ha pres la decisió malgrat les declaracions que tant Valdés com la seva dona van fer davant la jutgessa de guàrdia.

En aquest sentit, el Suprem comparteix la valoració de la magistrada que les declaracions prestades per dos testimonis i les referències d’un dels agents actuants “conformen una base indiciària suficient per descartar en aquest moment qualsevol decisió diferent a la incoació de diligències amb nomenament d’instructor”.

D’acord amb el torn prèviament establert, la Sala Penal ha designat com a instructor de la causa el magistrat Andrés Martínez Arrieta perquè ell mateix, “amb llibertat de criteri, acordi les diligències necessàries per a l’aclariment dels fets i resolgui en el seu moment com preveu la llei processal penal” .

Valdés, de 75 anys, va quedar en llibertat després de declarar al jutjat en valorar la magistrada el seu estat de salut, la seva edat, la situació d’alerta sanitària pel coronavirus i també la seva condició d’aforat.

És per aquest motiu que la magistrada, especialitzada en violència sobre la dona, va elevar una exposició raonada al Suprem on apreciava l’eventual comissió del delicte de “maltractament en l’àmbit familiar” pel qual l’investigarà ara l’alt tribunal, un criteri que també va assumir la fiscalia.

Després del seu arrest, el Constitucional va emetre un breu comunicat on demanava que es respectés la presumpció d’innocència de Valdés.

El magistrat, que s’emmarca en el sector considerat progressista de TC, és un dels quatre jutges el lloc dels quals està pendent de renovació després que el seu mandat caduqués fa vuit mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot