Societat

El nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit disminueix del 41%

El descens de l’accidentalitat es produeix en un context amb menys mobilitat a causa de la crisi sanitària de la Covid-19

Des de l’1 de gener fins al 13 de setembre d’aquest any, 77 persones s’han mort en 69 accidents mortals a la xarxa viària de Catalunya. Així, doncs, hi ha hagut un descens del 40,8% en el nombre de víctimes mortals respecte al mateix període de l’any passat, quan van perdre la vida 130 persones. Aquesta reducció de la sinistralitat es registra en un context de mobilitat atípic, caracteritzat per la baixada de la mobilitat a les carreteres a causa de les restriccions per la Covid-19.

Durant el juliol es va anar recuperant progressivament la mobilitat, tot i que sempre per sota del flux de trànsit anterior a la pandèmia (14% els dies laborables i 22% els caps de setmana respecte al juliol del 2019). En el període de confinament, la caiguda del trànsit per carretera va ser dràstica. Per exemple, a l’àrea metropolitana de Barcelona van circular un total de 1.512.722 vehicles (1.371.366 durant els laborables i 141.356 el cap de setmana) durant la segona setmana de confinament, del 21 al 27 de març. Respecte a una setmana normal, això va significar una reducció del 74,9% (70,2% els dies laborables i 90,1% el cap de setmana).

Repunt de mortalitat en vehicles pesants

De l’anàlisi de la sinistralitat fins al 13 de setembre s’identifiquen alguns aspectes preocupants. Convé destacar que hi ha hagut un repunt en el nombre de víctimes mortals en els vehicles pesants, amb set morts respecte als cinc del mateix període del 2019. En el cas de les furgonetes, també es registren valors elevats, perquè s’han igualat les vuit víctimes mortals registrades en el mateix període de l’any passat. A banda d’això, es manté la tendència a l’alça dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Aquest any, 30 dels 69 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que representa el 44% del total de sinistres, mentre que l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents eren el 34% de la sinistralitat mortal. Tot i això, hi ha hagut una reducció d’aquest tipus d’accidents en comparació de l’any passat: 30 el 2020 respecte als 42 de l’any 2019.

17 motoristes morts

Pel que fa als col·lectius vulnerables, han mort 17 motoristes, cinc ciclistes i set vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 39 motoristes, set ciclistes i nou vianants. A més, s’observa que la majoria d’accidents mortals han ocorregut en caps de setmana o festiu, el 53,3%; en concret, 41 de les 77 víctimes mortals.

Fins al 13 de setembre de 2020, a les quatre demarcacions hi ha hagut una reducció de les víctimes mortals respecte de l’any passat. Barcelona encapçala el descens de víctimes, amb 47,4% menys respecte al 2019, seguida de Tarragona, que registra una caiguda del 40,6% en comparació de l’any passat. A Lleida, el descens és del 35%, i a Girona és del 28,6%.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El toc de queda entrarà en vigor a Catalunya aquest diumenge i s’aplicarà de les deu de la nit a les sis del matí

Barcelona

El govern espanyol aprova l’estat d’alarma i proposa que duri sis mesos

Barcelona

El Consell de Ministres es reuneix per aprovar l’estat d’alarma

Barcelona

El risc de rebrot puja als 788 punts i l’Rt se situa en l’1,53

Barcelona

El govern obre la porta a un nou confinament domiciliari

barcelona
Medi Ambient

Ampolles que guanyen vida

barcelona

Injusta criminalització

Barcelona
Societat

En Pepe torna a port

Castellfollit de la Roca

BBVA Asset Management dona més de 145.000 euros a quatre ONG amb seu a Catalunya