Societat

Ja hi ha gairebé 300 grups confinats, però el 96% de les escoles funcionen bé

Els cribratges massius anunciats per a ahir començaran a finals d’aquesta setmana en alguns centres escolars de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat

Ja són 294 els grups confinats per algun positiu de Covid als diversos centres educatius del país, prop de tres vegades més que els que hi havia divendres, que eren 111, segons les dades que va actualitzar ahir el Departament d’Educació. També hi ha un increment del nombre de centres afectats per algun cas de Covid-19, que se situen en 218, mentre que els centres tancats continuen sent dos, la llar d’infants Petit Montessori i l’escola bressol municipal de Gràcia, tots dos a Barcelona. Tot i això, el 96% dels centres treballen amb normalitat. La zona amb més centres que tenen grups confinats correspon al servei territorial del Maresme-Vallès Oriental, amb 39 centres, mentre que divendres eren 10. La segueixen la Catalunya Central, amb 35; Barcelona ciutat, amb 33, i el Vallès Occidental, amb 32. A Tarragona l’afectació va augmentar d’11 a 19 centres respecte a divendres, amb Reus al capdavant, mentre que a la Catalunya Central l’afectació es va duplicar i va passar de 17 centres a 35. A Girona són 25 els centres afectats, mentre que divendres eren 14; a Lleida van passar de dos a set centres afectats, i a les Terres de l’Ebre n’hi ha sis, cinc més que a finals de la setmana passada.

Pel que fa a les 500.000 proves PCR a escoles i instituts anunciades a l’inici de curs, que s’havia dit que començarien ahir, està previst que comencin entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent. Tal com van avançar a finals del mes d’agost el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, el cribratge massiu als centres educatius és una de les principals mesures del curs escolar 2020/21 per detectar casos positius de Covid-19 i evitar els contagis, i es durà a terme durant els dos primers mesos del curs. Fonts d’Educació van confirmar que ja han començat els preparatius, en col·laboració amb els primers centres que participaran en el cribratge, que estan situats a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Tot i això, les proves, que es faran als alumnes, professors i personal de suport, i també a les famílies si és necessari, s’aniran estenent pel territori segons l’evolució de la situació epidemiològica. L’organització de les proves dependrà dels departaments de Salut i Educació, i serà l’atenció primària de cada zona qui s’encarregarà de coordinar-les. Els cribratges es faran de manera prioritària als centres docents, on es desplaçaran els equips mòbils necessaris. En total, la Generalitat preveu fer 8.000 PCR diaris en una primera etapa fins al 9 d’octubre i augmentar l’abast de les proves en una segona fase fins a mitjans de novembre, en què s’arribaria als 20.000 tests cada dia.

Vaga dels MIR per exigir millors condicions laborals

Gairebé 3.200 metges interns residents (MIR) estan cridats a secundar la vaga convocada de dilluns a dimecres per reivindicar la millora de les seves condicions laborals i retributives, i especialment formatives. Segons els organitzadors, el seguiment de la vaga d’ahir va voltar el 95%, mentre que el Departament de Salut el va xifrar en un 37,3% en el torn de matí. A més, els MIR que van tenir torn de guàrdia de les 15 h d’ahir a les 8 h d’avui no han pogut fer vaga, ja que es va establir com a serveis mínims el 100% dels efectius. El sindicat Metges de Catalunya va donar suport a la protesta i va denunciar el “tracte injust” que reben els MIR. Segons el sindicat mèdic, la pandèmia de la Covid-19 ha empitjorat la seva situació laboral i, de retruc, ha afectat la seva formació, la retribució i les condicions de treball. Els residents van organitzar diverses protestes ahir, de les quals la més destacada va ser la de davant del Departament de Salut, per reclamar que un 15% de la jornada ordinària es destini a la formació i que es reservin un mínim de deu dies anuals per participar en actes formatius. També exigeixen una jornada ordinària de 35 hores setmanals, com a la resta de l’Estat, un màxim de 48 hores setmanals entre la jornada ordinària i les guàrdies, i que es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput després de la jornada. D’altra banda, reclamen un augment de salari, ja que actualment volta els 16.000 euros bruts anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona