Societat

El confinament va disparar l’ús de dispositius digitals fins a 9 hores diàries de mitjana, segons un estudi

El 70% de les persones augmenta bastant o molt la utilització de pantalles

El confinament va fer augmentar notablement la utilització dels dispositius digitals, fins a sobrepassar les nou hores i quart d’ús diari, segons l’informe ’El benestar personal i l’ús de la tecnologia en confinament’, publicat per l’Observatori Social de La Caixa. El 19% de les persones enquestades reconeix que el temps davant de les pantalles ha augmentat molt, mentre que el 52% assegura que bastant. Només el 3% diu que no està fent servir més la tecnologia que abans de la crisi sanitària. De mitjana, els enquestats han dedicat més de nou hores diàries a dispositius digitals, la majoria (5 hores i 22 minuts) dedicades al treball o als estudis. L’ús per a la comunicació amb amics i familiars s’acostava a les cinc hores.

Els resultats mostren que les persones que dediquen més de dues hores diàries a l’ús de la tecnologia per a xarxes socials, entreteniment o comunicació presenten un benestar alt menys sovint que les que aconsegueixen fer un ús moderat d’aquests dispositius (dues hores o menys al dia).

Com constata l’estudi, la tecnologia per organitzar-se el treball pot incrementar el benestar (+1 %). Tanmateix, s’adverteix que les caigudes més importants de benestar les pateixen les persones que recorren a les pantalles per evadir-se dels seus problemes (–20 %), entretenir-se o relaxar-se (–17 %), tafanejar la vida dels altres (–13 %) o informar-se sobre el coronavirus (–12 %).

Així mateix, l’estudi ha trobat evidència que l’exercici físic i el temps d’oci dedicat a aficions sense pantalles (cuinar, llegir, pintar o tocar un instrument, entre d’altres) s’associen a nivells més alts de benestar personal i psicològic.

De la mateixa manera, en un context de distanciament social, l’estudi ha observat que les relacions personals amb amics o familiars es mostren especialment valuoses per evitar el malestar i promoure nivells alts de benestar.

Perfil de les persones més afectades i metodologia de l’estudi

Per fer aquest estudi, es va dur a terme una enquesta internacional amb més de 9.300 respostes procedents d’Espanya, Argentina, Xile, Colòmbia, Equador, El Salvador, Guatemala, Mèxic, Perú, Uruguai i Veneçuela. Les dades es van recollir entre el 29 de març i el 20 de juny de 2020, i per a l’informe es va crear un índex de benestar, amb puntuacions entre 0 (malestar absolut) i 10 (benestar absolut). Els resultats indiquen que el 16% de les persones enquestades presenten nivells baixos de benestar; el 57 %, nivells mitjans, i el 27 %, nivells alts.

Les dones, els joves i les persones sense estudis superiors ho han passat pitjor. A més, en l’estudi destaca el marcat perfil d’edat del benestar: no hi ha pràcticament persones més grans de 50 anys amb nivells baixos, i d’aquestes, més del 40 % presenten un nivell alt de benestar.

En canvi, el confinament ha afectat més els joves: només un 14% dels participants de 18 a 22 anys té nivells alts de benestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT