Societat

El judici pels atemptats del 17-A començarà el 10 de novembre

L’Audiencia Nacional fixa l’inici de la vista tres anys després de l’atac en què van morir 16 persones i 140 més van resultar ferides

Els tres acusats s’enfronten a peticions del fiscal d’entre 8 i 41 anys

L’Audiencia Nacional ha assenyalat el 10 de novembre com la data d’inici del judici pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. La vista començarà tres anys després de l’atac terrorista en què van morir 16 persones i 140 van resultar ferides. Ho va anunciar ahir a través del seu perfil a Twitter el diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de la família d’una de les víctimes del 17-A que en una segona piulada assegurava que l’Audiència els ha inadmès “bona part de la prova proposada” i ha indicat que la causa continuarà a Europa.

Els tres acusats s’enfronten a una petició fiscal d’entre 8 i 41 anys de presó pel seu paper en la cèl·lula terrorista davant la secció tercera de la sala penal de l’Audiencia Nacional. Segons informa Efe, la vista tindrà lloc a partir del 10 de novembre i es desenvoluparà “durant els dies següents fins a la seva conclusió” a la seu de San Fernando de Henares, de manera que els acusats han de romandre “en centres penitenciaris pròxims a Madrid per garantir el seu dret de defensa”.

L’Audiencia va acordar al juliol obrir judici oral contra els tres presumptes membres de la cèl·lula terrorista. Es tracta de Mohamed Houli Chemial, supervivent de l’explosió al xalet d’Alcanar; Driss Oukabir, en nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada a la Rambla, i Said Ben Iazza, que presumptament va prestar a la cèl·lula una furgoneta frigorífica per transportar el peròxid d’hidrogen que necessitaven per fabricar els precursors dels explosius.

Per als dos primers la fiscalia demana 41 i 36 anys de presó, respectivament, pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives, i conspiració per al delicte d’estralls terroristes. I per al tercer sol·licita 8 anys per col·laboració amb la cèl·lula.

En la resolució, el tribunal fa un recorregut per les proves sol·licitades per les parts que considera “innecessàries” i que, per tant, rebutja practicar durant el judici, entre aquestes diverses proves testificals o pericials. Així mateix, la sala considera que, “indubtablement”, no és el “moment processal” per sol·licitar la responsabilitat civil, directament o subsidiària, de l’Estat, “tal com fan algunes de les acusacions particulars”, cosa que ja va rebutjar el 9 de juliol passat.

L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme demanen presó permanent per a Oukabir i Houli Chemlal per 15 presumptes delictes d’assassinat terrorista, un delicte del qual la fiscalia no els acusa ni pel qual tampoc van ser processats, si bé l’Audiència va obrir la porta a la possibilitat que ho plantegessin les acusacions.

LA XIFRA

116
són les víctimes que fins ara ha reconegut el Ministeri de l’Interior i en té 65 més pendents de resoldre.

Detinguts per “supremacisme blanc”

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes de nacionalitat espanyola i de 30 anys, als quals acusa dels delictes d’incitació a l’odi contra estrangers i enaltiment del terrorisme racista. Les detencions es van fer l’11 de setembre per ordre del jutjat d’instrucció 4 de Lleida, en un dispositiu amb la Guàrdia Civil, a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) i a Campello (Alacant). Segons fonts policials, es tracta de la primera investigació vinculada al supremacisme blanc en què els detinguts s’inspiraven en la matança de 51 persones a Christchurch, a Nova Zelanda, i difonien missatges racistes per crear “comunitats blanques” i dotar-se d’armes per a la “guerra racial”. La fiscalia no va demanar presó per a ells i el jutge va sol·licitar mesures cautelars de compareixences i retirada del passaport. El cas continua obert per un delicte d’odi, de tràfic de drogues i contra la llibertat sexual en grau de temptativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona