Societat

Tortell Poltrona dona el tret de sortida a una Mercè atípica amb un pregó heterodox

El pallasso llegeix una carta de Jordi Cuixart i reivindica la cultura i la Barcelona de la gent “que es mou”

La defensa de l’ús del català molesta els regidors Manuel Valls i Luz Guillarte (Cs)

Tortell Poltrona ha pronunciat aquest dimecres el pregó de les festes de la Mercè menys convencional.  Ha estat una lectura-espectacle amb música en directe, on el pallasso ha llegit una carta de Jordi Cuixart, ha rememorat el seu monòleg a l’espectacle inaugural del Festival Grec i ha imaginat una carta a la seva mare per parlar-li sobre el món d’avui. Crític amb la gestió de la pandèmia, i preocupat per la situació del planeta, la cultura i el català, el discurs de Poltrona no ha agradat alguns regidors de l’oposició, que han abandonat el Saló de Cent.

Ha estat un pregó poc ortodox, tant en el fons com en la forma. Darrere el seu nas i maquillatge de pallasso, Jaume Mateu ha fet del pregó una “escudella catalana”, barreja d’ingredients aparentment no connectats. Ha  començat per una carta que li ha adreçat Jordi Cuixart des de la presó, on el president d’Òmnium Cultural li agraïa l’aportació de la cultura en temps difícils. Poltrona ha reviscut després el fragment de l’espectacle A tocar!, de la companyia Baró d’Evel, que va interpretar al festival Grec, i que és el motiu –ha assegurat- pel qual va ser designat pregoner d’aquesta Mercè.
Bastit amb moments musicals en companyia de Joan Garriga i un petit conjunt, Mateu ha tocat temes com la pandèmia del coronavirus –per mostrar-se crític amb l’ordre de prioritats marcades per gestionar-la, amb especial èmfasi al món de la cultura–, la crisi climàtica, la situació dels presos independentistes o la qüestió lingüística. “Qui rebutja la llengua i la cultura d’un lloc podem dir que són, com a mínim, uns inadaptats”, ha apuntat. El comentari no ha agradat al regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ni a Luz Guillarte, de Ciutadans, que han abandonat la sala abans d’hora.

Poltrona ha reivindicat la ciutat de la gent que “es mou” per davant d’aquells que venen “per l’arquitectura i per comprar al Passeig de Gràcia”. “Venen a veure la gent que es mou per treure gent del mar, contra la guerra, per poder votar, que es mou; i som famosos arreu del món perquè som gent que ens movem”, ha proclamat.

El pregó de Poltrona ha estat precedit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui li ha agraït que hagi acceptat protagonitzar “potser el pregó més difícil, el pregó de la pandèmia”. Colau ha reiterat que, amb totes les prevencions, no han volgut “renunciar” a celebrar unes festes de la ciutat, i ha exposat que l’èxit de la celebració del Festival Grec va fer “tenir clar” a l’equip municipal que La Mercè “havia de tirar endavant”.

El pregó ha donat el tret d’inici a unes festes marcades per la crisi sanitària, tant, que tampoc s’ha celebrat el Toc d’inici posterior per evitar aglomeracions a la Plaça de Sant Jaume.

També seran les festes més descentralitzades, ja que s’han disseminat prop de 300 activitats arreu dels 10 districtes de la ciutat per limitar la mobilitat dels ciutadans, que hauran de fer reserva prèvia per accedir a les activitats.

El Gòtic critica que aquest any les festes “obvien el seu lloc d'origen”

ACN

Entitats veïnals i de comerciants del Barri Gòtic han manifestat aquest dimecres el seu enuig per l’absència d’activitats al seu barri durant les Festes de la Mercè.

En concret, lamenten que no hi hagi cap expressió de cultura popular, com els gegants o els esbarts dansaires “nascuts o arrelat en aquests carrers”, que en canvi actuaran a indrets com el Raval, el Guinardó, el Parc Güell o a Nou Barris.

Les entitats –entre les quals Amics de la Rambla, l’Associació de Veïns i Comerciants de La Mercè i Fem Ciutat Vella- comprenen i donen suport a unes festes descentralitzades com les d’enguany, però no entenen perquè en aquest repartiment “s’ha ignorat el barri on es van recuperar la Festa Major, al voltant de la Basílica de la Mercè”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual