Societat

Les famílies reclamen tests massius a les llars d’avis

Alerten que no s’està fent una “prevenció real” i que no hi ha prou recursos per afrontar l’onada de contagis que es preveu a la tardor

La patronal confia que no es col·lapsin els serveis de salut

“Ens diuen que tot està controlat, però no s’està fent una prevenció real i ens preocupa com s’afronta aquesta segona onada”, es lamentava María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Residències 5+1 que aplega familiars de 31 residències que han estat denunciades a la fiscalia perquè investigui el tracte als avis i la gestió que van fer durant la crisi sanitària. En diferents ciutats ahir al migdia es van mobilitzar per reclamar un canvi de model de les residències i per exigir responsabilitats. Així ho van fer els concentrats a la plaça Sant Jaume mantenint les distàncies de seguretat. “S’ha de fer tests a tothom dins la residència per tallar d’arrel, i no només als contactes directes”, reclamava Carcelén, que assegura que sense aquest cribratge massiu no hi haurà res a fer per frenar el virus dins les residències com ja va passar al març. La coordinadora alerta que tampoc els geriàtrics estan fent les reserves d’equips de protecció per als propers mesos i no s’ha reforçat les plantilles amb els equips de metges i infermeres que es van anunciar per al setembre.

La patronal del sector assegura en canvi que sí que “s’han fet els deures” i estan preparats per afrontar la pandèmia. “N’hem après i si no es col·lapsen els serveis de salut ens en sortirem”, destaca la presidenta de l’ACRA, Cinta Pascual, que ha tornat a reclamar a l’administració incrementar de 1.500 a 3.000 milions d’euros el pressupost destinat als serveis socials. “El problema que tenim ara mateix és que no es troben professionals”, assegura Pascual, que confia que es prenguin mesures excepcionals com es va fer en ple estat d’alarma per poder contractar metges residents o estudiants del darrer curs de medicina. El compromís del govern era contractar 163 metges i 270 infermeres per atendre les residències. Pel que fa als cribratges massius es podrien estar fent cada quinze dies a moltes llars d’avis tal com determina el pla sectorial, tenint en compte la taxa de contagis, però això “no està passant”, reconeix Pascual, quan “seria la millor solució per donar més tranquil·litat”. Sí que s’està aplicant el pla sectorial pel que fa a les sortides i visites als residents, que des del cap de setmana passat poden sortir a l’exterior i ampliar així el contacte amb els familiars que continuen tenint la restricció d’una visita a la setmana.

La presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate), Montse Falguera, insisteix que cal reforçar i coordinar els equips mèdics amb l’atenció primària per no arribar al col·lapse. La falta de mitjans i professionals, després d’anys de retallades, està endarrerint a la pràctica el que està acordat sobre el paper. “Els metges haurien d’estar valorant i coneixent els seus pacients i encara no sabem qui són”, assegura la responsable de les entitats que aplega Feate, la majoria places dedicades a atendre persones amb pocs recursos o en situacions socials d’alta complexitat.

LA FRASE

S’ha de fer tests a tothom dins la residència per tallar d’arrel, i no només als contactes directes
María José Carcelén
portaveu de la coordinadora de residències 5+1

LA XIFRA

300
positius detectats a les llars d’avis, xifra que representa un total de 0,6% de residents infectats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona