Societat

Els metges convoquen vaga als CAP per “desesperació”

El sindicat majoritari crida a l’aturada del 13 al 16 d’octubre i reclama el compliment dels acords del 2018

Salut la considera “injusta i interessada” i defensa que els sous han pujat un 27% en sis anys

El sindicat Metges de Catalunya va anunciar ahir la convocatòria d’una vaga a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) entre els dies 13 i 16 d’octubre per “evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill, va sentenciar que aquesta és “la vaga de la desesperació”, provocada per “la ineptitud del Departament de Salut”. O’Farrill va fer una crida a l’ICS a “asseure’s a negociar de veritat” per evitar la protesta que aquest sindicat, majoritari en aquest àmbit, ja va protagonitzar l’any 2018. De fet, Metges de Catalunya exigeix, d’entrada, el compliment “íntegre” dels acords que van permetre posar fi a l’aturada. El portaveu del sindicat, a més, va criticar la “deixadesa” de l’administració catalana amb l’atenció primària i va admetre ser “conscient” de l’impacte de la vaga en plena pandèmia. “Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims”, va lamentar O’Farrill. “La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d’activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l’espasa i la paret”, va lamentar.

L’ICS, per la seva banda, va considerar “injusta i interessada” la vaga dels metges d’atenció primària, en plena pandèmia, i va recordar, en un comunicat, el seu “esforç constant” per millorar les retribucions dels facultatius catalans que, va assegurar, han augmentat un 27% en els últims sis anys.

Les demandes del col·lectiu, de 5.900 facultatius, però, no son només econòmiques i passen per recuperar “el miler de facultatius perduts en els últims deu anys per les retallades” i “incrementar la plantilla en termes absoluts per donar resposta a les necessitats generades per la Covid-19”. En aquest sentit, els metges d’atenció primària es queixen d’haver de gestionar “burocràcia”, com baixes laborals per a persones sanes que s’han de confinar, que els resten hores de feina per atendre pacients.

A més, demanen blindar la distribució de la jornada laboral de personal facultatiu d’atenció primària, garantint que un terç del temps sigui per formació, organització i coordinació, i “reajustar i garantir els temps de visita de referència segons el context sanitari”, consensuant-lo amb els metges. Pel que fa als sous, i per captar “nou talent mèdic i aturar la fuita de facultatius”, Metges de Catalunya reclama incrementar les retribucions fixes per recuperar la pèrdua salarial des del 2010, convertir la retribució variable per objectius en salari fix i augmentar l’import del complement d’exclusivitat de l’ICS per afavorir que el talent es quedi en la sanitat pública.

Per a l’ICS, però, les demandes plantejades pel sindicat responen a una “anàlisi injusta i mancada de respecte i són actualment “inassumibles” perquè, en tot cas, “s’han d’abordar a la taula sectorial amb el conjunt de representants sindicals”. “Confondre la primària amb els metges és molt significatiu dels veritables objectius del sindicat”, afegia el comunicat de l’ICS, que recalcava “l’esforç constant i sostingut” que en els últims anys ha fet Salut per millorar la retribució dels metges de família.

Risc de rebrot i confinaments a l’alça

Catalunya va declarar 1.541 nous casos de Covid-19 confirmats per PCR en el darrer balanç d’ahir al matí, segons les dades pel Departament de Salut. El total de positius confirmats per PCR des de l’inici de la pandèmia és de 143.603 i s’eleva a 169.048 amb totes les proves (1.672 més que en el balanç de divendres). El darrer balanç no suma cap mort i les víctimes de la pandèmia continua sent 13.385. D’altra banda, el risc de rebrot puja 9 punts i se situa en 168,40. La velocitat de contagi també s’incrementa de 0,92 a 0,96, i ja voreja la barrera d’1. En paral·lel, els ingressats als hospitals baixen en 31 persones i ara són 755, de les quals 154 estan a l’UCI, tres menys que divendres. D’altra banda, el nombre de grups escolars confinats és de 1.302, 35 més que divendres, segons el Departament d’Educació. En total, als centres educatius s’han detectat 3.360 positius, 203 més que en el darrer balanç. D’aquests, 3.000 entre alumnat, 340 entre docents i personal d’administració i serveis i 20 de personal extern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona