Societat

El TJUE diu que Espanya no pot expulsar un estranger pel sol fet de no tenir papers aplicant directament la llei europea

La justícia europea recorda que les directives europees no generen “obligacions” a particulars

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que Espanya no pot expulsar un estranger pel sol fet de no tenir papers aplicant directament la llei europea. Segons la jurisprudència del TJUE, la llei d’estrangeria espanyola és incompatible amb la directiva europea corresponent perquè permet valorar les circumstàncies agreujants d’un estranger sense permís de residència abans d’efectuar el retorn. Tanmateix, el TJUE ha conclòs aquest dijous que els tribunals espanyols no poden invocar la directiva europea directament en perjudici de l’afectat encara que la llei espanyola sigui contrària al dret europeu. “Les directives no poden, per si soles, crear obligacions als particulars”, recorda la sentència.

Arran del cas d’un colombià a qui les autoritats volien expulsar malgrat haver entrat a Espanya als 17 anys amb permís de reagrupació familiar, el Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa qüestionava el Tribunal Suprem i preguntava a Luxemburg si es pot aplicar directament la normativa europea encara que l’espanyola sigui més favorable per a l’acusat.

Llei incompatible amb el dret europeu

La llei d’estrangeria espanyola impedeix expulsar un estranger sense permís de residència si no hi ha cap fet agreujant (cometre un delicte o no tenir identificació). És a dir, si la persona en qüestió només ha comès una infracció administrativa per la seva estada irregular, només correspon una sanció administrativa.

Segons una sentència del TJUE del 2015, aquesta llei espanyola és contrària a la directiva europea d’estrangeria perquè “pot demorar el retorn” dels estrangers i, per tant, “soscavar” el seu objectiu.

Tenint en compte aquesta resolució, el Tribunal Suprem fins ara aplicava directament la directiva europea d’estrangeria en perjudici dels estrangers en situació irregular, obviant la llei espanyola perquè no respecta el dret europeu. Així, la doctrina del Suprem era expulsar els estrangers pel sol fet de no tenir papers, en comptes de valorar la imposició d’una sanció administrativa segons les circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós

Reobren parcialment les dutxes dels equipaments esportius municipals

Gavà
educació

Denuncien més agressions verbals i físiques a docents als centres de Sant Adrià de Besòs

SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA