Societat

Morlán admet que caldrà investigar si el pas subterrani de Castelldefels podia engolir la gentada

El secretari d'Estat es mostra aclaparat i "entristit" perquè "mai pots arribar a cobrir totes les possibilitats"

Joaquim Nadal surt en defensa de les instal·lacions amb contundència

El túnel té "la dimensió suficient i de sobra", segons el conseller

Un secretari d'Estat d'Infraestructures aclaparat i "entristit", segons les paraules del mateix Víctor Morlán, i un conseller contundent, Joaquim Nadal, han defensat, cadascú a la seva manera, les instal·lacions del baixador de Castelldefels on aquesta nit s'ha produït l'atropellament de 26 persones, 12 de les quals han mort.

En una roda de premsa multitudinària –pel nombre d'autoritats i per la quantitat de periodistes– i retransmesa per televisió, Víctor Morlán ha arribat a admetre que "caldrà investigar" si el pas subterrani per on havien d'haver travessat les víctimes té prou capacitat per engolir la gentada que anava a celebrar la revetlla de Sant Joan a la platja.

Els testimonis diuen que estava "embussat"

El secretari d'Estat ho ha reconegut a preguntes dels periodistes motivades per declaracions d'alguns testimonis. TV3 ha emès aquest dijous al matí observacions d'alguns d'aquests testimonis, que s'han queixat que el pas subterrani va quedar embussat quan els viatgers del Rodalies van baixar a Castelldefels Platja. D'altres testimonis també han assegurat que els senyals acústics del tren Alaris només es van sentir "quan ja estava arrasant", i que no havien estat alertats de cap altra manera sobre el pas imminent d'un comboi de llarg recorregut que no havia de parar.

"Un queda bastant entristit perquè mai no arriba a cobrir totes les possibilitats", ha admès Morlán tot i haver recordat que el baixador de Castelldefels Platja va ser remodelat l'octubre passat per millorar-ne la seguretat.

El to de Morlán ha estat substituït per la contundència de Nadal quan el conseller ha pres la paraula. Entrant en detalls que el secretari d'Estat havia deixat pendents de la investigació, el titular del departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha llançat el missatge que no consentirà que es generin dubtes sobre les instal·lacions on s'ha produït la tragèdia.

El conseller ha afirmat sense cap ombra de dubte que el pas subterrani és "de dimensió suficient i de sobra" atesos els reglaments. "Un tren de Rodalies pot portar gairebé mil persones i n'hi ha moltes que baixen cada dia a Castelldefels Platja", ha advertit. Ahir, "de les 700 que podien haver baixat [són els passatgers que es calcula que portava el Rodalies que va deixar les víctimes a l'estació moments abans que passés l'Alaris procedent d'Alacant en sentit contrari], tots excepte 30 persones van passar per on tocava".

El pas elevat, tancat "només" amb una cadena

Un altre punt de discussió és el fet que la passarel·la elevada que tradicionalment s'utilitzava a Castelldefels Platja estava tancada aquesta nit. Morlán ha admès que es va tancar la connexió d'aquest pas amb l'estació quan es va obrir el passadís subterrani perquè no forma pas de les instal·lacions d'Adif.

Però Nadal ha replicat als periodistes que insistien en aquesta barrera esmentada per testimonis també que han al·legat que no coneixien el nou pas subterrani perquè només van a Castelldefels de tant en tant. En trobar-se el pas elevat tancat, van pensar que només podien passar directament a través de la via, segons argumenten. "En tot cas, el pas elevat només estava tancat amb una cadena, i travessar-la tenia una dificultat equivalent a la de travessar les vies", ha respost el conseller.

"No és el moment de qualificar aquesta manera de travessar les vies [la utilitzada per les víctimes], simplement no s'havia de fer", ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona