Societat

Els experts demanen millorar el sistema sanitari amb una inversió de 5.000 milions d’euros més

L’informe presentat al Parlament inclou trenta propostes en vuit blocs, que aborden temes com el finançament, la modernització i la millora de la gestió, entre d’altres

El comitè d’experts creat per la Generalitat per reformar el sistema de salut ha urgit aquest dijous a enfortir la sanitat pública, dotant-la de més recursos econòmics i humans i millorant la gestió, per evitar una “fugida “de les classes mitjanes cap al sector privat.

“En aquests moments s’està produint una sobresaturació de l’atenció primària, que fa un gran esforç però no arriba a tot, que genera malestar en els ciutadans. Això pot comportar un autèntic risc de fugida de les classes mitjanes”, ha alertat el gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, que ha apuntat que les companyies d’assegurances estan incrementant “ràpidament” les sol·licituds de pòlisses.

Del Castillo ha comparegut a la comissió de Salut del Parlament, juntament amb el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, i la cap d’Urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Mireia Puig, per presentar el document 30+mesures per enfortir el sistema de salut.

El document, elaborat per una trentena d’experts, demana millorar el finançament del sistema sanitari català amb una inversió de 5.000 milions d’euros més en els pròxims cinc anys per equiparar-se als països europeus.

L’informe inclou trenta propostes en vuit blocs, que aborden temes com el finançament de la sanitat pública, propugna la modernització dels hospitals i els ambulatoris, reclama la millora de la gestió i autonomia dels centres i destaca la necessitat d’impulsar la investigació.

“Si no reforcem ara l’atenció primària, no augmentem l’agilitat de la gestió i no incrementem el finançament, segurament el sistema pot entrar en un deteriorament progressiu”, ha alertat Del Castillo

El gerent de Sant Joan de Déu ha subratllat que el sistema sanitari català és un model “a preservar”, però ha subratllat que l’emergència sanitària “ha posat de manifest mancances ja conegudes però que ara són més evidents” i ha instat els representants polítics a posar en marxa mesures “per evitar la pèrdua de suport social”.

“Estem en risc perquè la ciutadania comença a estar molt preocupada per la no resposta de la primària. No perquè no estigui treballant, que ho fa més que mai, però està molt saturada per la Covid. I si no som capaços de donar resposta, la gent acabarà marxant-se a la sanitat privada. Això és molt perillós”, ha alertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva