Societat

La indignació de restaurants i bars omple Sant Jaume

Els manifestants exigeixen que se’ls deixi treballar

Asseguren que estan caient en la ruïna i critiquen la falta d’ajudes

Alguns establiments van aprofitar el matí per obrir a mig gas

Centenars de propietaris i treballadors de bars i restaurants es van aplegar ahir al migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar per la mesura del govern que els obliga a tancar i, en tot cas, a vendre menjar només per emportar-se. En la protesta, en què van acabar llançant ous a les portes de la Generalitat i l’ajuntament, s’hi van afegir comerciants i treballadors d’hotels, sectors que, a la capital catalana, han tocat fons en una temporada negra, sobretot per la falta de turistes. “Estem en una situació límit”, deia Alberto González, que, amb un soci, tenen dos restaurants anomenats Collonut. “No són conscients que està a punt de petar tot de veritat”, lamentava aquest cuiner, que assegurava que el seu negoci “anava vent en popa” i, de cop, ara està “hipotecat”. “He hagut de pagar lloguers, subministradors, impostos..., i no he pogut exercir la meva feina. I ho estàvem fent molt bé”, diu el restaurador, que té una àmplia experiència en el món de la cuina, amb restaurants com El Celler de Can Roca en el currículum, i que està “intentant contribuir al prestigi de la cuina catalana”. “Però ens arruïnen, perquè no donen ajudes”, deia.

Ahir, primer dia de l’entrada en vigor del tancament del sector de la restauració, alguns establiments van poder obrir per vendre menjar per emportar-se. Però van ser minoria. Com també van ser minoria els que, en espera de la ratificació del TSJC –malgrat que no afectava els bars, que ja havien de tenir tancat de matinada pel decret del DOG–, van obrir amb els llums apagats o discretament.

“Nosaltres vam poder obrir fins a la tercera fase, el 4 de maig, i només un 50%. I fins a aquesta nit havíem de tancar a les dotze, quan habitualment teníem obert fins a dos quarts de tres de la matinada”, explicava la Sílvia, responsable, amb el seu marit, del bar musical Riff Rock Bar, del carrer Costa i Cuixart. “Paguem un lloguer de 500 euros, però és que també hem de pagar el pis on vivim i les factures”, es lamentava, i explicava que estan en espera que els donin un crèdit ICO.

A la manifestació, s’hi van afegir treballadors del sector de l’estètica, que també han hagut de tancar, malgrat que ja obrien amb cita prèvia.

LA FRASE

El negoci anava vent en popa i, de cop, estic hipotecat
Alberto González
bar restaurant collonut

LA XIFRA

1.000
persones
es calcula que van omplir ahir la plaça Sant Jaume en protesta pel tancament de bars i restaurants.

La patronal recorre contra la clausura

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el tancament de bars i restaurants decretat pel govern per tallar els contagis de Covid-19 i n’ha demanat la suspensió urgent. La patronal d’oci nocturn ha interposat un recurs davant la sala contenciosa del TSJC, a la qual ha sol·licitat com a mesura cautelaríssima la suspensió de la restricció, que va entrar en vigor la matinada passada un cop es va publicar en el DOGC, després de sol·licitar al govern català que no l’apliqués almenys fins dilluns perquè la justícia pogués dictaminar. En el seu recurs, Fecarsarm considera que les mesures del govern no tenen “proporcionalitat”, són “arbitràries”, “ineficaces” i suposen un “tracte discriminatori” respecte a altres activitats. L’organització al·lega, a més, que són contràries a una resolució del mateix TSJC, que al juliol va rebutjar la petició de la Generalitat de reduir l’horari de bars i restaurants entenent que era “desproporcionada” i “no justificada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA