Societat

Montjuïc mou 1.700 difunts per fer un camp de cendres

La gran operació de trasllat de cadàvers es culminarà a finals d’any

Quatre blocs de nínxols amb un manteniment deficient aniran a terra per donar pas a un espai on espargir les restes dels morts

Cementiris de Barcelona es troba en la recta final de la gran operació de trasllat de gairebé 1.700 difunts a noves sepultures, per tal de deixar desocupats set blocs de nínxols que en els últims anys havien evidenciat un estat de conservació deficient. Quan el trasllat s’hagi culminat, es durà a terme l’enderroc de les construccions per habilitar un nou i modern espai on es podran dipositar cendres.

La precarietat de l’estat dels blocs de nínxols sobre els quals s’ha actuat, situats entre la plaça de la Fe i la plaça de Sant Miquel, va sorprendre fa un any diversos ciutadans, que, quan van acudir a retre homenatge als seus difunts, es van trobar amb el pas barrat i la impossibilitat d’accedir a les sepultures. Va ser aleshores quan es va posar de manifest la intenció de Cementiris de traslladar les restes per enderrocar les estructures existents, amb la consegüent sorpresa i el trasbals evident per a moltes d’aquestes famílies.

El moviment de les restes s’ha hagut de pactar amb els propietaris dels nínxols, sempre que se’ls ha localitzat, per tal de buscar nova ubicació i dia i hora per a la inhumació de les restes. En alguns casos, però, s’han mogut els difunts sense previ avís. Dilluns passat, a mig matí, un ciutadà que uns familiars havien avisat del trasllat dels seus difunts es movia pel carrer de Sant Francesc, davant dels nínxols desallotjats, i requeria informació sobre la nova ubicació de les restes.

El laboriós trasllat de les restes mortals es va iniciar a finals de l’any passat i es va mantenir a bon ritme fins que el confinament derivat de la crisi de la Covid-19 va obligar a aturar els treballs. Al juny es va tornar a la feina i a hores d’ara s’han executat 1.442 trasllats, segons les dades que Cementiris ha facilitat a requeriment d’aquest diari. Aquesta quantitat suposa el 84% del total de trasllats que s’han de dur a terme, amb la qual cosa el nombre de sepultures que s’han d’obrir i buidar voreja les 1.700. Segons la mateixa informació de Cementiris de Barcelona, les tasques de trasllat de difunts no s’acabaran fins a finals d’aquest any o principis del 2021.

Quan els set blocs de nínxols quedin buits, es procedirà aleshores a la redacció del projecte i a la corresponent posada a licitació de la nova instal·lació que es farà en aquest espai. Si els terminis es respecten, això passarà la segona meitat de l’any vinent, amb la idea de començar les obres el 2022.

Cementiris té previst transformar l’indret, un espai amb una vista privilegiada sobre el port, en un jardí on es podran dipositar les urnes amb cendres de difunts o espargir-les directament, com ja passa en algun altre racó del recinte mortuori.

L’empresa atribueix el canvi d’usos d’aquest espai amb nínxols centenaris, a tocar de la plaça de la Fe, que presideix la solemne sepultura de Francesc Macià, a l’increment incessant de la incineració i la necessitat de trobar una ubicació per deixar-hi aquestes restes. Avui dia el 52% dels difunts són incinerats.

LA XIFRA

7
blocs
de nínxols es veuen afectats per l’operació trasllat, que ja es troba en una fase molt avançada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.