Societat

El govern obre la porta a un nou confinament domiciliari

Amb l’aprovació avui de l’estat d’alarma, la Generalitat ja tindrà un paraigua legal per decretar el toc de queda

Educació sosté que no es tancaran les escoles fins que l’escenari sigui extrem

Fins no fa pas tant, era una mesura que no podia ni tan sols insinuar-se. Totes les opcions podien ser possibles, menys la de dictar un nou confinament total. Amb la pandèmia absolutament desbocada, però, i sense una perspectiva a curt ni a mitjà termini que la situació millori, la Generalitat ja comença a parlar de manera directa i explícita d’aplicar aquesta decisió. “La qüestió del confinament domiciliari és present en els debats. És una possibilitat a tenir en compte en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques i del criteri de les autoritats sanitàries”, manifestava ahir sobre aquesta mesura la consellera portaveu del govern, Meritxell Budó, en una entrevista a RAC1. És a dir, és un recurs que ja no està ni de bon tros descartat, tot i que també hi va voler afegir que, ara per ara, no es preveu aplicar-lo en una perspectiva de temps “immediata”.

En un context d’empitjorament clar de l’evolució dels contagis, un altre dels interrogants és què podria acabar passant amb les escoles. I, pel que es va veure ahir, el discurs dels socis de l’executiu no acaba d’anar del tot afinat. Així, la mateixa Budó, de JxCat, va donar per fet que en el moment en què hi hagi confinament, si n’hi ha, els centres educatius “probablement” hauran de tancar. Però el director general de Centres Públics del Departament d’Educació, Josep González Cambray, d’ERC, no va voler establir aquesta relació de causa-efecte, i va assegurar que la decisió d’aturar l’activitat lectiva només es començarà a “valorar” quan la limitació de moviments total sigui efectiva. És a dir, que l’escola ha de ser l’últim baluard que s’ha de mantenir obert.

Primer, el toc de queda

Al marge dels escenaris de futur en què pugui treballar el govern català, la seva prioritat ara mateix és decretar un toc de queda que limiti la mobilitat durant la nit. Abans, però, i per evitar que la mesura pugui ser revocada per un jutjat de torn, cal l’aprovació de l’estat d’alarma al conjunt del territori espanyol. Això passarà avui, en un Consell de Ministres extraordinari que no s’ha fet abans pel viatge del president espanyol ahir a Roma. Un cop l’estat d’alarma sigui vigent, tràmit que vol la corresponent publicació en el BOE, la Generalitat convocarà la reunió del Procicat, l’ens que coordina la crisi sanitària, per donar sortida al toc de queda i acabar de perfilar-ne alguns detalls. N’és un la franja horària que tindrà vigència, ja que hi ha dubtes sobre si ha d’entrar en vigor a les deu o a les onze de la nit. A les sis del matí s’aixecaran les restriccions, que no afectaran els qui treballin de nit.

LES FRASES

El confinament domiciliari és una possibilitat a tenir en compte en funció de l’evolució sanitària
Meritxell Budó
consellera portaveu del govern
Amb tots els respectes pel papa, però el viatge del president Sánchez s’havia d’anul·lar
Quim Torra
expresident de la generalitat

Torra critica Sánchez per la visita al papa

El govern català comptava divendres amb la possibilitat que el Consell de Ministres per ratificar l’estat d’alarma es fes ahir mateix per guanyar temps en les successives decisions que s’han de prendre a partir d’aquell moment. Però no va poder ser, ja que el president espanyol, Pedro Sánchez, estava ahir de viatge a Roma, on tenia una audiència amb el papa Francesc. Una circumstància que ha aixecat algunes crítiques en privat, i que l’expresident Quim Torra va expressar en públic per Twitter: “Amb tots els respectes pel papa, però el viatge del president Sánchez s’havia d’anul·lar i celebrar el Consell de Ministres aquest matí [ahir per al lector] com van dir que s’havien compromès a fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA