Societat

Detenen 99 grafiters per causar danys valorats amb 22 milions en vagons de tren i metro de Barcelona

Durant els anys 2017, 2018 i 2019, Renfe i TMB han interposat 6.741 denúncies i aquest 2020 ja se n’han tramitat 1.255

Els Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional han detingut 99 grafiters per causar danys en vagons de metro i tren de Barcelona valorats amb 22 milions d’euros durant els anys 2017, 2018 i 2019. . L’operació s’ha fet en dues etapes, una amb la detenció de 51 persones fora de Catalunya, i una segona, amb l’arrest de 48 grafiters ferroviaris amb residència a Barcelona i la seva àrea metropolitana i a les demarcacions de Tarragona i Girona.

Aquest dispositiu, que a Catalunya s’ha dut a terme conjuntament amb Policia Nacional, és la culminació d’un operatiu que en un primera fase es va fer a la resta del territori espanyol amb un balanç de 51 persones detingudes

Els detinguts estan relacionats amb els delictes de danys desordres públics amb afectació de serveis essencials de transport, violació de domicili jurídic, lesions, amenaces i coaccions.

Els detinguts haurien accedit a les diferents instal·lacions del transport públic amb la intenció de fer actes vandàlics o realitzar grafits als diversos combois que es troben estacionats a les vies de la zona de cotxeres. Per accedir a les instal·lacions sovint realitzaven danys, forçaven panys i accessos, feien forats a les parets i inutilitzaven sistemes de videovigilància.

Els grafiters ferroviaris, molts d’ells multireincidents en les seves accions, també aturaven trens que estan en servei mitjançant les palanques de frens d’emergències, provocant una situació d’alarma i d’inseguretat entre els usuaris i els vigilants i treballadors.

Durant els anys 2017, 2018 i 2019, els operadors de Renfe i TMB han interposat 6.741 denuncies. En el que portem d’any, s’han denunciat 1.255 fets.

Entre les detencions practicades a Barcelona destaca la d’una taquillera que expedeix bitllets, empleada a través d’una empresa subcontractada per Renfe i la d’un grafiter que hauria viatjat exclusivament des de Milà a Barcelona per a pintar i que va ser detingut a peu de pista després de l seu aterratge a l’aeroport.

Actuen en grup

Segons informa Mossos, els vàndals ferroviaris actuen sempre en grups, des de dues persones a 30 quan el que busquen és pintar tot el tren. Habitualment són grups de quatre o cinc individus que actuen sense rols definits entre ells ja que el que persegueixen és pintar junts però cadascú fa el seu grafit.

S’activen de nit i queden a l’exterior en grup per fer les intrusions. Accedeixen a les instal·lacions, vandalitzen els accessos, trenquen les càmeres de seguretat i demés sistemes de vigilància i marxen o es queden amagats a l’interior per posteriorment iniciar els actes vandàlics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà