Societat

La nova normalitat fa caure la mobilitat i impulsa l’ús del cotxe a Barcelona

Els desplaçaments individuals a peu, en bicicleta, en patinet i en vehicle privat creixen

Un estudi del RACC situa el descens de la mobilitat en un 20%

La crisi del coronavirus ha provocat canvis radicals en les formes de mobilitat. Un de cada tres habitants de Barcelona i el seu entorn ha canviat el seu mitjà de transport habitual i s’estan fent 1.125.000 desplaçaments diaris menys que abans de la pandèmia. Així ho constata un estudi elaborat pel RACC que es basa en enquestes fetes a 1.600 ciutadans residents a l’àrea metropolitana de Barcelona i més de 60.000 observacions de persones que es desplaçaven en diferents mitjans de transport durant el mes de setembre. La recerca conclou que la mobilitat s’ha reduït un 20% i que el teletreball és la principal causa de la davallada. El 40% dels treballadors ja no es desplacen diàriament al lloc de feina perquè un 20% teletreballen cada dia i un altre 20% combinen feina presencial i teletreball. Això provoca que una de cada quatre persones enquestades admeti que ha reduït un 25% el nombre de desplaçaments diaris. Els ciutadans que utilitzen el cotxe per anar a la feina o a estudiar són gairebé el doble que abans de la pandèmia. A dins de Barcelona han passat del 24% al 47%, i a la resta de l’àrea metropolitana, del 27% al 52%. A més, es constata un ús ineficient del vehicle privat ja que la mitjana d’ocupació és d’1,16 persones per cotxe.

Totes les formes de desplaçament individual han crescut en detriment del transport públic, que ha caigut. Ara un de cada tres barcelonins es desplaça a peu, mentre que abans ho feia un de cada quatre. És per això que l’informe recomana incrementar els espais segurs per als desplaçaments a peu, en bicicleta i en patinet, eliminar les voreres bici i assegurar el compliment dels límits de velocitat per part de tots els usuaris. També proposen una reducció de les tarifes del transport públic fora de les hores punta.

LA XIFRA

1,16
persones
per cotxe és la mitjana d’ocupació dels vehicles privats, cosa que constata que se’n fa un ús ineficient.

Canvis urbanístics “ineficients”

Les accions d’urbanisme tàctic consistents a ampliar voreres per donar més espai a vianants tenen un resultat “ineficient”, segons l’estudi, que destaca que en carrers com la Via Laietana aquests espais amb prou feines es fan servir. De mitjana, menys del 20% dels vianants utilitzen els nous espais per caminar. És per això que el director de la Fundació RACC, Lluís Puerto, reclama que es faci una avaluació de l’ús que tenen i, si no es fan servir, proposa destinar-les a un altre ús. “Això no vol dir necessàriament tornar a posar el carril de circulació de vehicles”, matisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona