Societat

Un vídeo inèdit mostra el terror homicida a la Rambla

L’Audiencia Nacional visiona els 53 segons en què Younes Abouyaaqoub entra al passeig central i atropella grups de persones, causant dotze morts i múltiples ferits

També el mostra fugint i quan és abatut a Subirats

Els 53 segons d’un vídeo, sense so, on es veu una furgoneta blanca, conduïda per Younes Abouyaaqoub, que entra pel passeig central de la Rambla, des de Pelai, i va atropellant grups de persones concentrades al mig, després cap a l’esquerra, la dreta i recte fins aturar-se a l’altura del mosaic de Miró, es van difondre ahir per primera vegada, en la sisena sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils, del 17 d’agost del 2017, a l’Audiencia Nacional. Esgarrifós. El jutge instructor va prohibir a les parts personades fer-ne una còpia per respecte les víctimes i per evitar l’enaltiment de l’atac islamista, que allà va provocar dotze morts i múltiples ferits.

En un segon vídeo també es veu quan el veí de Ripoll, de 22 anys, surt de la furgoneta, i un home amb una samarreta blava i una barra de pa l’agafa i l’intenta aturar, però els altres supervivents, que reaccionen, es dirigeixen a ajudar les víctimes. En la sessió d’ahir, també es van reproduir diversos vídeos del mercat de la Boqueria, per on Abouyaaqoub, amb sang freda, fuig caminant, per no aixecar sospites. És allà on un agent dels Mossos de paisà –ho va explicar ahir– veu el jove, que “mira cap a la zona de la Rambla amb cara de satisfacció i excitació”, i que en creuar-se es miren, i en sospitar d’ell informa la central, i és quan li diuen que el sospitós és ell, ja que ha estat identificat amb una samarreta de ratlles. “Hi havia diversos candidats”, va explicar l’agent en ser interrogat quan identifiquen Abouyaaqoub com el conductor homicida. En dirigir-se cap a la Diagonal, hi ha trams que el terrorista va corrents. Allà mata el vilafranquí Pau Pérez per robar-li el cotxe. Quatre dies després, el 21 d’agost, és abatut pels Mossos, en un camí de Subirats, imatge que també es va difondre ahir en el judici.

Agents que van inspeccionar i fotografiar la furgoneta blanca usada per l’assassí, van trobar al seient del copilot el passaport de l’acusat Mohamed Houli, que la seva advocada, Carmen González, va intentar posar en dubte, però el president del tribunal, el magistrat Alfonso Guevara, va tallar en sec en preguntar al testimoni si el passaport era ben visible al munt d’agents que hi havia a la zona. “Sí”, va ser la resposta del mosso.

Un hora abans dels atemptats, un altre agent va relatar que buscant un accident a l’AP-7, va veure Mohamed Hichamy, que “caminava sense crear sospites” per un lateral, i després va saber que era un dels que atemptaria a Cambrils. Altres mossos van detallar el que van trobar al cotxe de l’imam Abdelbaki es-Satty, a Sant Carles de la Ràpita, com ara uns bitllets de vaixell d’anada al Marroc el 19 de juliol, on va vendre electrodomèstics, i tornada el 9 d’agost. Avui declaren més agents.

LA FRASE

A la Boqueria, ell camina, mira la Rambla amb cara de satisfacció, ens mirem en creuar-nos. Després sé que és el sospitós
Mosso

LA DATA

09/09/17
L’imam Es-Satty
torna a l’Estat espanyol d’un viatge al Marroc el 19 de juliol, segons bitllets trobats al seu vehicle.

LA XIFRA

27
beines percudides
es troben a menys de 20 metres, on els Mossos van abatre Abouyaaqoub, el 21 d’agost del 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona