Societat

Budó posa en qüestió que les eleccions es puguin celebrar el 14-F si no es garanteix el dret a vot a tothom

La consellera de Presidència obre la porta a permetre la mobilitat dins de la comarca on es viu des de l’inici del pont de desembre

Admet que el Govern aquesta setmana “no ha donat una bona imatge”

Creu que aixecar-se d’una taula “no és la millor manera” però destaca que s’hagi “reconduït la situació”

“Estem treballant per trobar tot els mecanismes que facin possible que les eleccions es puguin celebrar el 14-F però hem de tenir molt clar que unes eleccions han de garantir el dret a vot de tothom i, per tant, si això no es pot garantir no sé si es podran celebrar o no aquestes eleccions”, ha assegurat la consellera Meritxell Budó en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. En tot cas, ha deixat clar que actualment estan buscant “els mecanismes i protocols per garantir el dret a vot de tothom, l’accés a la informació i la preservació de la salut no només de la gent que va a votar sinó també de la gent que està treballant”. Segons Budó, s’haurà de troba “aquest equilibri”.

Pel que fa al pla de desescalada, Budó ha obert la porta a aplicar des de l’inici del pont del desembre, és a dir a partir del dia 5, les mesures del segon tram. Així ho ha dit en la mateixa entrevista. Això implicaria que si les dades epidemiològiques acompanyen, durant tot el pont es podria sortir del municipi i permetre la mobilitat dins de la comarca on es viu. “Podem ajustar. És important parlar amb els sectors i veure si és millor aplicar el segon tram de mesures a partir del 5 per agafar tot el pont o el dia 7, veurem”, ha afegit. D’altra banda, ha considerat que les farmàcies estan “perfectament preparades” per fer testos ja que els farmacèutics són personal sanitari.

Segons el pla presentat pel Govern, si les dades epidemiològiques ho permeten s’aplicarien les mesures del segon tram a partir de dilluns 7 de desembre, enmig del pont. Davant d’aquesta situació, Budó ha mostrat la disposició de l’executiu d’ajustar el calendari parlant amb els sectors. En aquest segon tram està previst també ampliar al 50% l’aforament a l’interior de bars i restaurants.

La consellera ha defensat que les farmàcies poden fer testos i que s’ha de veure “de quina manera i quin tipus de testos”. En aquest sentit, ha apuntat que si una persona té símptomes de covid-19 probablement haurà d’anar a un centre de salut i que a les farmàcies hi haurà d’anat potser “un altre tipus de públic”. Budó ha dit que aquesta qüestió s’està parlant amb els sectors afectats i ha conclòs que les farmàcies serien “una bona solució tenint en compte que a gairebé cada poble n’hi ha una”.

La portaveu del Govern també ha criticat l’Ajuntament de Barcelona pel fet que no parla, segons ha dit, de la “deixadesa” del govern espanyol. “El govern de Barcelona està governant a l’estat espanyol. Avui s’acaba el termini per pagar el primer tram d’impostos i no hi ha cap moratòria de pagament ni suspensió per als negocis que han vist afectada la seva activitat”, ha lamentat per després afegir que li agradaria que l’Ajuntament de Barcelona demanés al govern de l’Estat que s’aturi aquesta situació.

Relació amb ERC

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha considerat que aixecar-se d’una taula “no és la millor manera” en referència al fet que els consellers d’ERC marxessin d’una reunió molestos per les filtracions. A l’entrevista a Ràdio 4 i La2, Budó ha volgut destacar però que allò important és que s’hagi “reconduït la situació” i hi hagi un acord sobre un pla per flexibilitzar les mesures anti-covid-19. La portaveu de l’executiu ha admès que aquesta setmana el Govern “no ha donat una bona imatge” i s’ha compromès perquè no torni a passar. “Cal respectar públicament les formes. És important per a la ciutadania”, ha conclòs.

“Penso que aixecar-se d’una taula a vegades potser no és la millor solució però en tot cas aquesta estona d’aire que ens vam donar va ser important i vam poder tenir converses més reduïdes que van permetre reconduir la situació”, ha afirmat la consellera.

També ha afegit que està compromesa perquè l’executiu sigui “un únic govern” i que treballarà perquè les discrepàncies que hi hagi es puguin reconduir com diu que ha passat en aquesta ocasió.

La consellera ha admès que en moments de dificultats com l’actual les formes són molt importants i que el Govern ha de treballar per millorar aquest aspecte. Segons ha afegit, la gestió de la segona onada és més complexa que la primera, ja que ara no només hi ha una crisi sanitària sinó també social i econòmica.

Pel que fa a les declaracions del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que aquest dijous va dir que les autoritats sanitàries veuen amb “recel qualsevol intent de reobertura”, Budó hi ha tret importància i ha posat en dubte que Tremosa hagi culpabilitzat el Departament de Salut de les restriccions. “Qui té l’última paraula és l’autoritat sanitària i la màxima responsable de l’autoritat sanitària és la consellera de Salut”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona