Societat

450.000 vacunats d’entrada

Salut destinarà les primeres 900.000 dosis, que rebrà a principis del 2021, a col·lectius prioritaris com ara sanitaris i usuaris de residències

L’Estat ja prepara un programa d’immunització basat en quinze grups poblacionals

Amb comptagotes, i amb tota la prudència del món, les diverses administracions ja comencen a revelar detalls sobre com seran els plans de vacunació de la població contra el coronavirus. Partint de la certesa que aquesta serà una tasca llarga, i que forçosament s’haurà de fer per etapes en una conjuntura internacional de forta demanda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar ahir que al llarg del primer trimestre del 2021 la Generalitat rebrà una primera remesa de 900.000 dosis. Es distribuiran, inicialment, entre 450.000 usuaris, ja que la vacuna és de doble dosi, prioritzant la gent gran que està en residències, així com els treballadors d’aquests centres, el personal sanitari i els ciutadans de més de 80 anys. A partir d’aquí, hi va afegir la consellera, s’anirà ampliant de manera progressiva el col·lectiu social cridat a vacunar-se a mesura que vagin arribant més dosis, amb uns calendaris que, ara mateix, són tota una incògnita. L’objectiu últim és arribar a una quota del 70% de la població catalana immunitzada al llarg de l’any vinent.

Aquest esquema genèric no difereix gaire del que té al cap el Ministeri de Sanitat. Així ho va corroborar ahir el seu titular, Salvador Illa, que va comparèixer en roda de premsa per donar a conèixer una part, molt minsa, tot sigui dit, del desenvolupament d’aquest programa de vacunació. Serà en tres etapes i, en cadascuna de les quals, les dosis s’aniran administrant a diversos grups socials. Per sistematitzar el procés, s’ha elaborat una categoria de quinze epígrafs que engloben el conjunt de la població, i l’ordre de prioritat a mesura que vagin rebent la immunització estarà determinat per factors com ara risc de mortalitat, exposició, impacte socioeconòmic i transmissió. Com en el cas de la Generalitat, a l’hora d’avançar en el pla també serà determinant, i molt, la disponibilitat d’estoc que hi hagi en tot moment. Dit tot això, en la primera fase, que anirà de gener a març del 2021, els col·lectius en què s’intervindrà seran el personal sanitari i sociosanitari, els residents en centres de gent gran, la població de més de 64 anys i els grans dependents. En total, estaríem parlant de 2,5 milions de persones només en aquest primer estadi. A partir d’aquí, és quan el panorama ja és més difús. Des del març i fins ben entrat l’estiu, com a mínim, caldrà vacunar en dues etapes, la 2 i la 3, persones amb condicions de risc, les que viuen o treballen en llocs tancats, les que són vulnerables per la seva situació econòmica, les que ocupen llocs de treball essencials, personal docent, població infantil, adolescents i joves, la resta d’adults, població que viu en zones afectades per possibles brots, embarassades i mares en període de lactància, i seropositius que ja han passat la Covid-19. El torn en què cadascun d’aquests col·lectius serà cridat a posar-se una dosi és el que encara està per dilucidar, partint del principi, reiterat ahir pel ministre, que la vacunació no serà obligatòria, tot i que la previsió oficial és que tingui una resposta massiva.

Debat sobre l’esquí

En un moment en què tots els consells de les autoritats van en la línia de reduir al màxim els contactes socials, a Salvador Illa se li va preguntar ahir si això fa convenient reobrir les pistes d’esquí. La resposta va ser que ja hi ha un grup de treball entre el ministeri i les comunitats per coordinar mesures, i que també s’hi inclourà França i Andorra. I, per rematar-ho, el ministre va recordar que la pràctica de l’esquí en si no és cap problema, sinó totes les trobades i activitats posteriors –sopars, copes...– que es fan fora de les pistes.

El registre d’ajudes per als autònoms s’obre dilluns

La Generalitat obrirà dilluns el registre perquè els autònoms puguin demanar noves línies d’ajuts, després de l’enrenou que es va generar en la primera convocatòria. El termini d’inscripció estarà obert fins al 7 de desembre i, un cop tancat, el govern convocarà el Consell Català del Treball Autònom per analitzar la millor manera d’atendre les sol·licituds. L’ajuda serà compatible amb d’altres de la Generalitat, encara que no podran accedir-hi els 10.000 autònoms que ja es van beneficiar de la convocatòria del 9 de novembre. La quantia final de les subvencions es determinarà quan finalitzi la inscripció del registre i quan se sàpiga el volum de demandes.

Obre les portes la Fira de Nadal de Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona va obrir les portes ahir en una nova edició, la 233a, marcada per les restriccions imposades per la pandèmia. Així, s’ha limitat l’aforament permès i també s’ha reduït el nombre de parades, de 280 a 133, per preservar la distància de seguretat. A l’entrada es prenen les dades de contacte dels visitants.

Catalunya suma 1.652 nous contagis de Covid

Catalunya va comptabilitzar ahir 1.652 nous contagis de Covid i va reportar 79 morts més causades per la malaltia. La velocitat de propagació del virus s’ha estabilitzat en 0,77, mentre que el nombre d’ingressats a les unitats de cures intensives és de 472. Quant al nombre d’alumnes confinats, s’eleva a 20.484, un 1,42% del total.

El tancament d’hotels a la capital, a l’alça

El nombre d’hotels de Barcelona que han optat per tancar les portes continua augmentant a causa del confinament perimetral, segons dades del Gremi d’Hotels de la capital. A hores d’ara, segons aquestes fonts, només hi ha oberts 116 establiments a la ciutat, el 26,5% del total, i dels 162 que van reprendre l’activitat el maig passat, 46 han decidit tornar a abaixar la persiana. “El tancament perimetral municipal i de Catalunya ha donat el cop de gràcia a molts negocis”, recalquen els hotelers, que també reiteren les peticions d’ajudes en matèria de lloguers, impostos i taxes. “Calen mesures pal·liatives contundents i equiparades al grau d’afectació de les restriccions”, clama el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona