Societat

Marta Latorre, activista social, feminista històrica i llibretera, mor a 70 anys

Militant feminista a Girona, va regentar catorze anys el cafè La Llibreria del barri vell

Ha deixat una empremta fonda també a Tepoztlán, a Mèxic

Les xarxes socials van esprémer ahir tota la gamma de sinònims de la fortalesa i el compromís per definir Marta Latorre Enviz, militant històrica del feminisme a Girona, activista social, dona d’esquerres sense matisos i impulsora de La Llibreria del barri vell, que durant catorze anys va ser el lloc de trobada dels moviments alternatius de la ciutat, de lectures feministes, debats i presentacions de llibres. Guerrera, temperamental, generosa, explosiva, tossuda, acollidora, apassionada, solidària i incansable, Marta Latorre va morir diumenge als 70 anys, a Salt, on vivia des de l’estiu passat en un pis compartit. Poc després de veure’s forçada a tancar La Llibreria, a finals del 2008, per l’augment desorbitat del lloguer del local i de la mort del seu fill Israel, va decidir establir-se a Tepoztlán, a Mèxic, on resideix part de la seva família, i fins aquest any no havia decidit tornar, almenys provisionalment.

Presidenta de la Xarxa de Dones contra la Violència i per la Igualtat, una organització pionera a Girona, l’any 1994, quan encara no existia cap política de gènere, Marta Latorre va esdevenir un referent de l’activisme social. A Mèxic va desenvolupar també una intensa activitat a favor dels col·lectius més desfavorits, però sobretot ha deixat empremta entre els seus veïns, que ahir recordaven a les xarxes la seva disponibilitat permanent per donar un cop de mà i la seva cuina prodigiosa. Diana Brito, a qui des de l’hospital Marta Latorre havia promès fa poc que tornaria a Mèxic per visitar-la, la recordava emocionada: “La meva veïna Marta ha estat una de las dones més peculiars que he conegut. Quan el meu ritme de vida es va tornar intens, en passar per davant de casa seva em cridava: ‘Diana, has dinat? Mira que he preparat paella, o fideuada, o arròs negre, o bacallà, o conill’, tot de plats catalans, bascos, francesos i fins i tot la seva excel·lent versió del pozole! Tot era deliciós. Potser no tenia més que un parell d’ingredients, però feia meravelles. Sempre ho compartia.” També la PAH de Girona, de la qual havia estat membre, va homenatjar la seva “jefa” penjant el missatge: “Les trinxeres t’estimen, el món et farà renéixer a través d’altres dones lluitadores per tu. La lluita continua i, per tant, viuràs a través nostre.”

LA DATA

2008
és l’any
en què va haver de tancar La Llibreria, punt de trobada dels moviments alternatius de la ciutat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries